Aki volt már Kapolcson tudja, hogy a Művészetek Völgye Fesztivál az egyik legnyitottabb és legsokoldalúbb rendezvény Magyarországon. 2016 óta minden évben a Zöld udvarban, idén pedig más néven a Művészetek Zöldje udvarban standolunk és várjuk az érdeklődőket. 

 

 

Legyenek kicsik vagy nagyok, itt mindenki megtalálja a saját érdeklődésének megfelelő programot, amiről a szervezők és az udvargazda gondoskodik. Előadások, workshopok, kézműveskedés, ügyességi játékok és vizipisztoly csata várta a 30. Művészetek Völgye látogatóit. 

 

 

Mi előadásokkal, mobiltelefon hajító versennyel, egyedi vászonszatyor készítéssel és ugandai papírgyöngyfűzéssel készültünk.  Egyik nap Shamo bags is tartott textilfestő workshopot a standunknál. 

 

 

Önkénteseinkkel a Ferde Kempingben szálltunk meg, ahonnan csodálatos kilátás nyílt Kapolcsra és a közeli Taliándörögdre. Innen sétáltunk le nap mint nap az udvarba, majd a "munka" végeztével vissza a hegyre. A közös reggelik és az esti programok jól összekovácsolták a csapatot. 

A standunknál bemutathattuk a legújabb póló, szatyor és gymbag kollekciónkat, illetve az etan urbanstreetwear -rel közösen megálmodott Jane Goodall Tanösvény kollekciót is.

 

 

A 30. Művészetek Völgyén nemcsak adományokat gyűjtöttünk és előadásokat tartottunk a fenntarthatóság jegyében, hanem terepre is vittük az érdeklődőket. Július 29-én, egy tikkasztó nyári reggelen indultunk el egy laza, kapolcsi gyógynövénytúrára, hogy megosszuk veletek a természet csodaszép titkait.

A fitoterápia és az ajurvédikus orvoslás volt a két fő csapásirány, amely mentén Szabad Ági önkéntesünk vezette a túrát. Leegyszerűsítve a fitoterápia a gyógynövényekkel kezeli a problémákkal küzdő embereket, az ajurvéda pedig egyfajta indiai orvoslás, amely szintén gyógyító füvekkel operál. Sok más egyéb mellett a legfontosabb közös tulajdonságuk, hogy a megelőzésre fókuszálnak.

 

 

Az indulást reggel nyolc órára időzítettük, hogy még a kánikula kellős közepe előtt kicsivel elindulhassunk. Kevés koránkelő volt a fesztiválon, aki csatlakozott hozzánk, de a családias hangulatért hálásak vagyunk. Nyolc emberrel kevesen voltunk, de tömör volt a társaság, mindenki figyelt, érdeklődött, kérdésekkel tarkították az ismeretbővítést. Külön köszönet illeti a fiatalembert, aki még a faluban hallva az ismeretterjesztést, később csatlakozott a csapathoz.

 

 

A Király-kő felé vezető ösvény előtt ugyanis már vagy félórát időztünk, mert meg-megálltunk a faluban a gyógynövényeket méltatni. Út mentén nőtt a nagy csalán, a vérehulló fecskefű, az ökörfarkkóró és személyes kedvencünk, a párlófű.

 

 

Beljebb haladva folyamatos volt az előadás mind a gyógynövényekről, mind a megelőzés hogyanjáról. A teakészítési módozatok éppúgy szóba kerültek, ahogy az, mennyire fontos egy-egy tea használata előtt az orvosi diagnózis, hogy miért nem iszunk várandósság alatt, csak pár olyan gyógynövényt, amit orvosunk is ajánl, és miért több a szárítmányban a hatóanyag, mint a friss növényben.

 

 

Fölfelé galagonyába, tölgyfába, cickafarkba, katángkóróba is belefutottunk. A gyógynövénytúrák elsőszámú szabálya, hogy nem nyúlunk ismeretlen gyógynövényekhez, ezt mindenki maradéktalanul betartotta, és gyűjteni sem gyűjtöttünk növényeket, csak élveztük a természet szépségeit, a csodás bazaltsziklákat, a zöldet, megfogadtuk a hollók jótanácsait, és az egészségmegőrzés mellett értekeztünk a biodiverzitás fontosságáról.

 

 

Hiába van például az akácnak rengeteg jótékony hatása, invazív faj, és jobb nem előnyben részesíteni az őshonosokkal szemben, ezzel is védjük az erdőket. A biológiai sokszínűségért sokat tehetünk, ha minél több erdőrészt érintetlenül hagyunk, ha pedig túrázunk, csak annyit gyűjtünk gyógynövényekből, gombákból, amennyire szükségünk van, és amennyit belátható időn belül fel tudunk használni. Felmerült az igény további gyógynövénytúrák szervezésére is.

Egyelőre tanösvényünkön várunk kicsiket és nagyokat, de a programbővítés útjában sem állunk.

További képek a Galériában.

 

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42