Támogassuk, még, ha haragos is!

Adjukossze slide

Szeretsz hamisítatlan természeti környezetben kirándulni? Érdekel a körülötted nyüzsgő élővilág? Szeretnél segítséget kapni az ismeretek megszerzésében? Akkor segíts nekünk, hogy megépítsünk egy tanösvényt a pesthidegkúti Vörös-kőváron, amelyen az ott élő legkülönlegesebb élőlényekről tanulhatsz. Mindezt Jane Goodall, a világhírű természetvédő közreműködésével.

 

Vöröskővár. Egy apró gyöngyszem Budapest határában. Egy hely, ahol vadvirágok nőnek a domboldalon és ürgefütty vegyül a madárdalba. A bokrok alatt különleges állat él. Rejtőzködő, óvatos, csak ritkán mutatja meg magát. Szépséges, mégis titokzatossága teszi igazán különlegessé. Hogyan él? Merre jár? Talán épp itt van mellettünk, mégse látjuk? Hányan vannak egyáltalán?

Kapunk még választ ezekre a kérdésekre, vagy lesz helyette egy látványos hegyikerékpár versenyünk? Szép drónfelvételekkel. Igazán szépekkel … !

Kaszpi haragossikló (Dolichophis caspius). Fokozottan védett hüllő, mely kevés helyen él Magyarországon. Egyik, még életképes populációja pont a fővárosban, a második kerületi Vöröskőváron.

2024. Olimpia. Melynek Magyarország az egyik lehetséges házigazdája. Megvalósulása még bizonytalan, ám a döntésig pontos tervvel kell rendelkezni, hogy melyik versenyszámot, hol tervezik megrendezni.  Hegyikerékpár pályának első ránézésre nagyszerűnek tűnik Vöröskővár. Első ránézésre…

E ponton találkozik a két történet. A városvezetés potenciális versenypályát vizualizál a haragossikló élőhelyén. Nem ők az elsők, akik felfigyeltek a területre, csak mások más szándékkal. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű – és Hüllővédelmi Szakosztálya (MME-KHVSZ) évek óta folytatja itt haragossikló-védelmi projektjét. Évek óta tudják, hogy a faj védelemre szorul, mert fogyatkoznak azok az élőhelyek, ahol zavartalanul élhetnek ezek az embertől óvakodó állatok. Ahhoz azonban, hogy meg tudjuk védeni őket, szükséges megismernünk szokásaikat. Hosszú folyamat ez, mely idén ért el ahhoz a lépéshez, hogy öt itt élő siklót rádiós nyomkövetővel láttak el. Mérföldkő volt ez a fajvédelmi programban. Ennek ünnepléseként az első siklót Dr. Jane Goodall engedte szabadon. Az ember, aki annyit tett már az állatokért mindannyiunk helyett. A siklót róla nevezték el. Azóta Jane és társai folyamatosan szolgáltatják az adatokat.

 

Eközben az olimpiai versenyhelyszínek kivitelező szakemberei se tétlenkedtek. Felmérték a helyszínt, kijelölték a pálya nyomvonalait. Vajon láthatták volna – ha keresi bárki is - Jane siklásának nyomait a homokban, amikor egy pályaszakasszal átvágták az ösvényt, melyről a rádióadatokból már tudjuk, hogy a sikló jól bevált útvonala?

Egy hegyikerékpár verseny csupán két napos, az Olimpia záróakkordja. Bizonyára tömeg lesz, némi hangzavar, de ki ne bírna ki egy-két nap felfordulást? Például a haragossiklók. Nekik ugyanis hosszabb lesz ez a folyamat. A pálya kiépítése hetekkel korábban elkezdődik. Ott, ahol eddig csak hétvégi kirándulók és pár tucat hobby kerékpáros közlekedett, most munkagépek fognak dübörögni. Egy izgalmas pályához ugyanis átalakításra lesz szükség. Sziklák, ugratók, meredek letörések. Vajon mit csinál egy rejtőzködő életmódot folytató állat ekkora zavarás hatására? Biológus szakemberek szerint ez a populáció teljes eltűnéséhez vezethet. Az ürgékről meg még nem is beszéltünk…

 

 

2016 decemberében lakossági fórumot tartottak a második kerületben, hogy a helyiek kérdezhessenek, hangot adhassanak esetleges ellenérzéseiknek. Felmerült a kérdés: Miért oda tervezik a versenyt, ahol ilyen veszélyeztetett állatok élnek? Miért nem értéktelenebb területre? A válasz: Sokan fogják nézni az élő közvetítést, és nem mindegy, hogy milyen képet mutatnak a televízióban a drónfelvételek. Mégis, hogy festene a verseny egy bányagödörben vagy egy egykori hulladéklerakó területén?

Természetesen fontos, hogy pozitív kép alakuljon ki Magyarországról az Olimpián látottak során, de nem minden áron. Egy felhagyott bányagödörben sem felborult munkagépek látszódnának a háttérben, és egy rekultivált hulladéklerakóban se kellene konzerves dobozokat kerülgetni a versenyzőknek. Csupán nem látszódna a háttérben szép fővárosunk, és nem gondolnánk vissza évek múlva, hogy mekkora veszteséggel járt ez a helyszínválasztás, ha nem lesz többé haragossikló.

Az Olimpia nemes eszmét képvisel. Bizonyára számos ok szól a budapesti rendezés mellet, melyeket nem is szeretnénk kétségbe vonni. Azonban a Jane Goodall Intézet kiáll amellett, hogy a 2024-es Olimpia hegyikerékpár versenyének helyszínéül etikai kötelessége a szervezőknek más helyszínt választani, megóvva közös értékeinket.

A vöröskővári élőhely megóvására a Jane Goodall Intézet, az MME-KHVSZ és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága tett egy lépést. Megkezdtük a Jane Goodall Tanösvény kiépítését, mely a siklók élőhelyén haladva ismertető táblákon mutatják be a hely értékeit. Akik szeretnék, hogy a gyerekek még élőhelyükön tanulhassanak e varázslatos állatokról, és akár egy vezetés során kezükbe foghassák Janet és társait, kérjük támogassák a tanösvény létrejöttét adománygyűjtő oldalunkon!

 

Céges adományozókat is várunk a projekt kapcsán, amihez segítséget nyújt ez a programismertető. Küldjétek tovább kedvenc boltjaitoknak, fodrászotoknak, munkahelyetek vezetőinek, ismerősötöknek, barátaitoknak!

 

További olvasnivaló a témában:

2016.12.31. Greenfo: Megmenekül Simicska luxuspanorámája, és a védett állatok

2016.12.22. MME: Az olimpiai előkészületek miatt veszélybe kerülhetnek a hármashatárhegyi ürgék

2016.12.22. index.hu: Veszélyben van Jane, Vali, Tarzan, Pali és Lili az olimpiai pálya miatt

2016.12.21. MME: Miért veszélyezteti a tervezett olimpiai hegyikerékpár-pálya a vörös-kővári haragossiklókat?

2016.12.06. 444.hu: Budapest 2024: Ha jól néz ki a drónfelvételen, a természetvédelem sem számít

2016.11.21. Kilátó: Dr. Jane Goodall világhírű csimpánzkutató, ENSZ-békenagykövet Pesthidegkúton járt 

2016.05.25. MME: Jane Goodall és a haragossiklók védelme