Szentendrei Rügyek és Gyökerek Csoport bemutatása

Hullad%c3%a9kcs%c3%b6kkent%c3%a9si a

 

A környezettudatos nevelést a legkisebbeknél kell kezdeni. Ennek nagyszerű példáját valósította meg egy szentendrei óvodában működő Rügyek és gyökeek csoport. Nincs benne világmegváltó gondolat vagy költséges eszközigény, csak egy okos kezdeményezés, mely a mindenapok gyakorlatával ülteti el az ovisok fejében a környezettudatos gondolkodás magvait.

 

Szentendrei Rügyek és Gyökerek Csoport

Csoportvezető: Eőry Brigitta
E-mail: szentendre.rugyek@gmail.com
Város/iskola:      Szentendre


A projekt lényege az óvodai és iskolai hulladék csökkentése, amelyen keresztül az óvoda nevelői igyekeznek felhívni a figyelmet a különböző környezeti problémákra.

Ez az óvodai hulladékcsökkentési és környezeti nevelési akció azt az önkormányzati óvodákban általánosan működő gyakorlatot célozza meg, amely szerint a gyermekek tízóraiját a szülők biztosítják naponta vásárolt és az intézményeknek felajánlott gyümölcsökkel és zöldségekkel. Az eddigi tapasztalatok szerint ez rengeteg behordott műanyag táskával és zacskóval jár. A negyedik osztályos gyerekek kiszámolták, hogy egy óvodai csoport esetében ez hozzávetőlegesen hány kidobott műanyag zacskót és táskát jelent egy év alatt. A kisiskolások nagyon elborzadtak az eredmény láttán.

Eőry Brigitta, a projekt kezdeményezője 2016 szeptemberében vezette be saját óvodai csoportjában azt a szokást, hogy a szülők a csoport ajtaja elé kiakasztott vászontáskákat használják a vásárláshoz. Fontos, hogy a szülők a gyerekekkel együtt vásárolják meg a napi zöldség- és gyümölcs-felajánlásokat. A vászontáskákat az óvodások ki is díszítették. Egyik oldalára a csoport névadóit, a méhecskéket festették, a másik oldalra pedig felnőtteknek szóló "zöld" tanácsokat írtak.

Az pedagógusok azt tapasztalták, hogy a bevezetett gyakorlat – a hulladék csökkentése mellett – nagyon jó szemléletformáló hatással bír a gyerekek és a szülők körében egyaránt. A pozitív tapasztalatokkal felvértezvemási óvodák csoportjaiban is szeretnék bevezetni ezt a módszert. Már többen jelezték, hogy örömmel csatlakoznának.