Menhelysegítő nap Karcagon a Kóbor Szivek Állatmenhely Alapítványnál 2017.04.08.

Borito

 

Nehéz kívülállónak maradni, amikor a szív szeretni akar. Ott állsz, próbálod védeni a szíved, először még kerülöd is a kis csellengők tekintetét, koncentrálsz a feladatra, chipleolvasás, adatfelvétel … aztán egyszer csak találkozik az egyik kis lakó tekintetével a pillantásod, és abban a pillanatban elvesztél, a három lépésből távolság nélküli ölelés, áramló szeretet lesz.

 

Április 8-án több civil szervezettel – köztük a Kismaszat Állatmenő Csapattal, a Hangya Közösséggel – részt vettünk a karcagi Kóbor Szívek Állatmenhelyen szervezett segítő napon.

A Kóbor Szívek Állatmentő és Környezetvédő Alapítvány közel 10 éve küzd azért, hogy a karcagi sintértelepre és az utcára került kutyák esélyt kaphassanak, sokszor csupán az életben maradásra. Az alapítvány munkatársai mindezt óriási erőfeszítések mellett és igen szerény anyagi körülmények között, minden juttatás nélkül teszik. Sajnos nem elég az állatszeretet anyagi fedezet nélkül. A menhelyen közel 150 kutya ellátásáról kell napi szinten gondoskodniuk, etetniük őket, biztosítaniuk az orvosi ellenőrzésüket, a gyógyításukhoz a feltételeket. Sokszor végig sem gondoljuk, hogy ezek csupán alapszükségletek. Adományunk összeállítása során ezért törekedtünk arra, hogy a kutyák etetéséhez élelmet, ápolásukhoz gyógyszereket, továbbá a kennelek takarításához tisztító szereket adhassunk.

A biztonságos otthon, a szeretet, a törődés ugyanakkor pénzzel megfizethetetlen.

Szeretni akkor is, amikor a másik kiszolgáltatott, sérült, beteg, amikor meglátod a gubancos szőrcsomó alatt az érző, magányos lelket, aki ugyanúgy vágyik a simogatásra, a kedves szóra, mint a többi, jobb körülmények között lévő társa.

A gondoskodásnak, a szeretet kimutatásának nagyon sok arca lehet. Takarítottunk, kutyaólat építettünk, barkácsoltunk, és nem utolsósorban fotókat készítettünk valamennyi kutyáról.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bár az idő túl rövid volt ahhoz, hogy a menhely mindegyik lakóját, mint egy barátot megismerjük, de az adatfelvétel során törekedtünk arra, hogy olyan személyes sorokkal mutassuk be őket, melyek kiemelik az egyediségüket, és ezzel az „arcokhoz” személyiséget tudjunk kapcsolni. Hiszen nem titkolt célunk, hogy Te, kedves olvasó, a képekre rátekintve és a rövid önéletrajzokat elolvasva közelebb kerülj hozzájuk.

A menhelyen készített fotókat és a kutyák bemutatkozó sorait itt tekintheted meg: Kóbor Szívek Állatmentő Alapítvány

 

Részlet Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című könyvéből:

- Jó napot! - mondta a róka.

- Jó napot! - felelte udvariasan a kis herceg. Megfordult, de nem látott senkit.

- Itt vagyok az almafa alatt - mondta a hang.

- Ki vagy? - kérdezte a kis herceg. - Csinosnak csinos vagy...

- Én vagyok a róka - mondta a róka.

- Gyere, játsszál velem - javasolta a kis herceg. - Olyan szomorú vagyok...

- Nem játszhatom veled - mondta a róka. - Nem vagyok megszelídítve.

- Ó, bocsánat! - mondta a kis herceg. Némi tűnődés után azonban hozzátette: - Mit jelent az, hogy "megszelídíteni"?

- Te nem vagy idevalósi - mondta a róka. - Mit keresel?

- Az embereket keresem - mondta a kis herceg. - Mit jelent az, hogy "megszelídíteni"?

- Az embereknek - mondta a róka - puskájuk van, és vadásznak. Mondhatom, nagyon kellemetlen! Azonfölül tyúkot is tenyésztenek. Ez minden érdekességük. Tyúkokat keresel?

- Nem - mondta a kis herceg. - Barátokat keresek. Mit jelent az, hogy "megszelídíteni"?

- Olyasmi, amit nagyon is elfelejtettek - mondta a róka. - Azt jelenti: kapcsolatokat teremteni.

- Kapcsolatokat teremteni?

- Úgy bizony - mondta a róka. - Te pillanatnyilag nem vagy számomra más, mint egy ugyanolyan kisfiú, mint a többi száz- meg százezer. És szükségem sincs rád. Ahogyan neked sincs énrám. Számodra én is csak ugyanolyan róka vagyok, mint a többi száz- meg százezer. De ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra... 

 

Kedves Olvasó, legyél Te is kis herceg! Tudjuk, hogy 1 nap alatt nem lehet Nagy Csodát teremteni, de ha legalább az új élethez vezető rögös úton egy újabb lépéssel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a menhely csellengő lakói figyelmet kapjanak, akkor talán esélyt kapnak arra, hogy ők is otthonra leljenek.

Tanuljunk együtt az állatoktól! Tanuljunk meg újra kapcsolatot teremteni az állatokkal!

 

                                                                                                                                                                                           Beke Andrea

 

 

 

Köszönjük önkénteseinknek, hogy munkájukkal segítettek!

Beke Andrea, Bihari Ágnes, Bitter Zsuzsanna, Lőrincz Ilona, Niklós András és Torma Lilla

 

A nap során készített fotóink galériánkban tekinthetők meg.