Gyíkok, pókok, madarak kaptak új otthont egy szentendrei ovi udvarán

Img 2301

A napokban nagy port kavart, hogy egy Dunakeszin történő filmforgatás miatt, ledózerolták a gyurgyalagok homokfalba vájt költőüregeit. A helyzet talán leghitelesebb értékelését a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület állásfoglalásában olvashatjuk, mely némiképp árnyalja a képet.

Hiszünk abban, hogy a madarak védelmének (is) leghatékonyabb módja a gyerekek kezében van, akikben már óvodás korban érdemes kialalkítani a felelősségtudatot. Példaként a Szentendrei Rügyek és Gyökerek csoport ovisainak Madarak és Fák napján történt akcióját szeretnénk bemutatni.  

 

 

"A Madarak és Fák napjához kapcsolódóan az óvodkert melletti patakparton egy kidőlt fából építettünk természetvédelmi farakást, ahol otthonra találhatnak békák, sünök, gyíkok, pókok, rovarok, csigák. A parti fákon a tavasszal a csoport jóvoltából 3 db madárodú lett kihelyezve, ezeket is időről időre megfigyeljük (még nem láttuk, hogy lakják-e). A jeles napon még elültettünk két kis famagoncot, amit előtte el is kereszteltek a gyerekek: így öntözgetjük őket és várjuk, hogy Tölgy Tamara Szófia, és Juhar Bertalan újabb és újabb levelet hozzon és facsemetévé cseperedjen, mire a mostani kiscsoportosaink iskolába mennek."

                                                                                                                                                                          Eőry Brigitta, a csoport vezetője