A bányászat sötét oldala - Ingyenes előadás október 25-én a Természettudományi Múzeumban

22491874 1658034990894740 6770033210156916208 n

Minden telefonhoz, laptophoz, tablethez használnak ritka fémeket, igen kis mennyiségben, legkevesebb 40 félét. Sokat ezek közül a dél-amerikai kontinensen. A bányatársaságok gyakran semmibe veszik a környezetvédelmi megfontolásokat, emberi jogokat tipornak sárba. Két aktivista segítségével ismerhetjük meg a bányászat sötét oldalát.

Időpont: 2017. október 25.

Helyszín:  Magyar Természettudományi Múzeum (Bp. Ludovika tér 2, 1083)

A program ingyenes.

 

Heizel Christina Tórrez Velásquez 1987. december 11-én született Nicaragua fővárosában, Managua-ban. A UNAN-Managua Egyetemen földrajzot tanult, tudomány és fejlesztés fókusszal. Tevékenyen részt vesz a környezetvédelemben, és célja, hogy ezt a témát nyilvános politikai vitákba és folyamatokba bevezesse. Hét éve dolgozik helyi, nemzeti és közép-amerikai szinten, valamint különböző munkacsoportokon belül a talaj és a víz védelméért, valamint az éghajlatváltozás és az ásványi nyersanyag kitermelő iparágak ellen. A tavalyi év közepe óta a Humboldt Központ szervezetben dolgozik "A civil társadalom munkájának megerősítése a környezet és az emberi jogok védelme érdekében Közép-Amerika erőforrás-kitermelése során" című projekt keretében. Munkáján belül részt vesz a bányászati ​​projektek környezeti hatásainak értékelésében, valamint a környezetet érintő alternatív folyamatok és törvényjavaslatok értékelésében. Heizel munkájának intézményi fókusza: a fém alapanyagok.


Pedro Cabezas politikai okból menekült el otthonából, El Salvadorból Kanadába az 1980-as években. Ott számos szakszervezet és szervezet aktív tagja volt. Politikai aktivizmusának középpontjában ma újra El Salvador áll. A CRIPDES és a SalvAid szervezetekben való elkötelezettsége révén Pedro Cabezas a korábbi években támogatta azokat a közösségeket, amelyek az ipari bányászati projektekkel szemben küzdenek és harcolnak. Összekapcsolta a nemzeti és nemzetközi szervezeteket a bányászat, a környezetvédelem és az emberi jogok témákban, és koordinálta az összehangolt közös tiltakozási tevékenységeket. E munka legnagyobb sikere az OceanaGold ausztráliai bányavállalat nemzetközi választottbírósági eljárás elutasítása El Salvador ellen, valamint 2017 márciusában egy bányászat ellenes törvény elfogadása. A közép-amerikai ACAFREMIN koalíció koordinátoraként átadja tapasztalatait a szomszédos országokban a társadalmi mozgalmak és az érintett közösségek számára.


A rendezvény nyelvei: spanyol és magyar, a tolmácsot a szervezők biztosítják.

Program:
14.30 - 16.00 "Titkok a föld alatt – ásványok, kőzetek, drágakövek" c. kiállítás megtekintése tárlatvezetéssel
16.30 - 18.30 Beszélgetés a vendégekkel, a Jane Goodal Intézet képviselőivel
18.30 - 19.15 Fogadás

Az eseményen a részvétel ingyenes!