Állatkerti Halloween beszámoló

Halloween honlap

A Fővárosi Állat-, és Növénykert meghívására részt vettünk az "Állatkerti Halloween" rendezvényen az Emberszabású házban. 

 

Október 28-án az Emberszabású-házban jártunk, ahol játékokkal, tesztekkel, és előadásokkal mutattuk be a látogatóknak, hogy milyen veszélyek fenyegetik a főemlős rokonainkat az élőhelyeiken, és személy szerint mi mit tehetünk értük.

Körülbelül 5.600.000.000 mobiltelefon jut az emberiségre. Az ebben lévő koltán bányászata miatt, pedig a gorillák a kihalás szélére sodródtak. 5000-6000 orángután hal meg évente a pálmaolaj termelés miatt. Az illegális fakitermelés és a bozóthús kereskedelem következtében, a csimpánzok száma 85%-kal csökkent az elmúlt 50 évben. Célunk itt is a felnövekvő generációk érzékenyítése a környezet és a velünk együtt élő állatok iránt, hogy már mostantól is felelősségteljes döntéseket hozhassanak mindennapi vásárlásaik során

Juhász Lilla önkéntesünk az orángutánokat fenyegető veszélyről, vagyis a pálmaolaj ültetvények térnyeréséről tartott egy rövid előadást. Pár éve kezdődött ez a "pálmaolaj-őrület", hogy szinte minden termékbe, legyen az kozmetikum, édesség, péksütemény, tisztítószer, chips, bioüzemanyag pálmaolaj kerül, miközben előzöleg nem tartalmazták ezt a hozzávalót. Az ültetvények érdekében hatalmas területeket tarolnak le az őserdőkből, Ezután a területet leégetik, amivel óriási mindent elborító  #füstfellegeket indítanak útra, így az orángutánok, elefántok, és a többi élőlény elveszíti addigi élőhelyét, vagy akár az életét is.

Mi mit tehetünk?

Megváltoztathatjuk vásárlási szokásainkat, vagyis tudatosabban kell választanunk a közértben élelmiszert, piperecikkeket. Egyszerűen csak olvassuk el, hogy milyen összetevőket tartalmaz a termék, és ha pálmaolajat, akkor ne vegyük meg! Ezzel szavazunk a termék ellen, és ha sokan így tesznek, akkor előbb-utóbb elhagyják ezt az összetevőt. Írhatunk a gyártónak, felhívva a figyelmét a problémára. Indíthatunk petíciót a témában, amit szintén eljuttathatunk az érintett cégekhez. Aláírhatunk már elindított petíciót is: https://mtvsz.hu/igazsagot_a_sutimnek

Másik témánk a konfliktusos ásványok problémája, vagyis olyan fémek, amik megtalálhatóak mindannyiunk mobiltelefonjában, laptopjában, elektronikai termékében illegálisan bányásznak a gorillák, csimpánzok élőhelyén. Ezeket az őserdőből kiszakított területeket militáns csoportok foglalják el, és a helyi lakosságot kényszerítik veszélyes, primitív szerszámokkal a bányászatra. Utakat nyitnak az erdőn keresztül, így egyre több ember kerül a területre, akiknek élelemre van szüksége, amit legkönnyebben az erdőből tudnak megszerezni vadorzással. 

Ezt a problémát a témáról szóló filmbejátszásokkal, a látogatók megszólításával, felvilágosításával próbáltuk közelebb hozni. A gyerekekkel olyan játékokat játszottunk, amik rávezették őket a problémára, és annak megoldására. A Védegylet Egyesülettel közösen kihelyeztünk egy plakátkiálítást is a gorilla-kifutóval szemben, amiből könnyen megérthetővé válik ez a szintén globális probléma. 

Mindkét témában szívesen tartunk iskolai előadát, ami megrendelhető a honlapunkon keresztül: 

http://www.janegoodall.hu/pages/rokonaink_vegveszelyben

Mi a megoldás? Ne vegyünk sűrűn új mobiltelefont, mindent addig használjunk, amíg működik! Hasznosítsuk újra a régi készülékeket, mert kinyerhetőek azok a fémek, amiket a gorillák, csimpánzok előhelyein illegálisan bányásznak. Ha kinyerjük ezeket az ásványokat elegendő mennyiségben, akkor nem lesz szükség a bányászatukra. Hívjuk fel a telefongyártó cégek figyelmét erre a morális problémára.

A Jane Goodall Intézet hamarosan újraindítja a mobiltelefon visszagyűjtő kampányát! Figyeljétek a honlapunkat, facebook oldalunkat! 

Mentsük meg együtt főemlős rokonainkat!

Az esemény képeit a galériánkban nézhetitek meg.