Virunga: The Movie

23022269 1525124227553441 807239400 n

A BIDF- Budapest International Documentary Festival és a Bem mozi szervezésében vetítésre került a Virunga c. dokumentumfilm. A film után beszélgettünk a közönséggel. A beszélgetés résztvevői voltak: Bagi Judit  -  Ruanda-kutató, Farkas Ágnes - zoológus, szafari szervező, és Kádár András az Intézetünk társelnöke.

"Aki gépen szál fölébe, annak csupán térkép-e táj. Nem látja az édesapákat, akik a gyermekük jövőjéért dolgoznak, az édesanyákat, akik reszkető kezükkel ölelik magukhoz csöppségeiket, legyenek akár emberek, akár gorillák."

 

A film tartalma a BIDF oldaláról


"A Virunga három rendkívüli főhős - egy belga természetvédő, egy elkötelezett gorillagondozó és egy gyerekkatona múltjával küzdő parkőr gigászi küzdelmét követi nyomon Afrika egyik elfeledett részén, Kelet-Kongóban. Itt található a Virunga Nemzeti Park, amely egyike a föld legváltozatosabb természeti fajokat felsorakoztató területeinek. A védett térség otthont biztosít többek között a hegyi gorillák utolsó példányinak. Egy parkőrökből álló maroknyi csapat próbálja megvédeni a UNESCO által a világörökség részének nyilvánított területet a felfegyverzett helyi militáns mozgalmak örökös zavargásaitól. Ám a 2012-ben újonnan alakuló M23-nak nevezett lázadó csoport háborút hirdet az övezetben, ami újabb fenyegetéseket jelent a parkra. A helyzetet csak fokozza az egyre erősödő korrupció: a helyieknek a gyors meggazdagodás lehetőségét kínálják a terjeszkedő külföldi multinacionális cégek, akik az ország természeti erőforrásaira pályáznak."

                                  

 Bozóki Balázs önkéntesünk gondolatai a film kapcsán:

 A Virunga című film Kongói Demokratikus Köztársaságba hív bennünket egy különleges utazásra.
 Egy ország Afrikában, ahol az emberek nem akarnak mást csak igazságosan, békében dolgozni (az ország nemzeti mottója: Igazság, Béke, Munka). Az országban található a 790 000 hektáron elterülő Virunga Nemzeti Park, mely a,,fekete kontinens” első nemzeti parkja (alapításának éve:1925), a veszélyeztetett világörökségi helyszínek  listájára is felkerült 1994-ben. A film gyönyörű képkockái varázslatos módon mutatják be a park természeti kincseit. A gyönyörű tűzhányóktól az aprócska hangyákig tárul elénk ez a különleges sebezhető ökoszisztéma. Az élőhely számos endemikus illetve ritka globálisan veszélyeztetett fajnak ad otthont. Az itt élő 218 emlős, 706 madár, 109 hüllő, 78, kétéltűfaj, csupán csak statisztikai adat egy olajcégnek, amely tevékenységével veszélyezteti, ezt az aprócska kis világot, melyben minden élőlény harmóniában szeretne élni. Aki gépen szál fölébe, annak csupán térkép-e táj. Nem látja az édesapákat, akik a gyermekük jövőjéért dolgoznak, az édesanyákat, akik reszkető kezükkel ölelik magukhoz csöppségeiket, legyenek akár emberek, akár gorillák.


A nemzeti park ad otthont a világ egyetlen szabadon élő hegyi gorilla (Gorilla beringei  beringei) populációjának és másik két főemlősfajnak, a keleti síkvidéki gorillának (Gorilla beringei graueri) és a keleti csimpánznak (Pan troglodytes schweinfruthi). A film nem csupán egy egyszerű természetfilm, gorillavédelmi dokumentumfilm vagy háborús tudósítás.  A film bemutatja a polgárháborút és a multi cégek korrupcióját a szereplők életén keresztül. Akik szavak nélkül is megértik egymást, hiszen egy vérből valók. Ugyanolyan öröm van egy gorilla és egy ember arcán, amikor magukhoz ölelik a szeretteiket, és ugyanúgy fájnak a sebeik, mikor azokra a családtagjaikra gondolnak, akiket a háború szakított el tőlük.

A főszereplők közül is többen fájdalmas múltbeli emlékekkel élnek együtt. André Bauma parkőr (természetvédelmi őr) és Kaboko gorilla jó barátok, miután elvesztették a családjukat, közösen alkotnak egy családot.

André az édesapjától örökölte az állatok szeretetét, akit az M23 alakulat katonái megöltek a polgárháborúban. A gorillák védelmezőjeként az apja örökségét is továbbviszi, az ő öröksége az utókor számára pedig a szabadság. Társaival együtt képes az életét is feláldozni azokért az értékekért, amelyeket képvisel. Mondása szerint, az embernek igazolnia kell, hogy miért él a Földön. Az ő igazolása a gorillák, ha meg kell halni, ő a gorillákért fogja adni az életét.
 A SOCO olajcége számara a gorillák csak buta majmok, és a helyiek pedig ostoba négerek, aki csak ülnek a nyersanyag forrásokon. Kicsit úgy érezzük magunkat, mint az Avatár című filmben. Pedig ez itt  a valóság. A sokkoló képsorok között nehezen tud fellélegezni az ember, az izgalom végigkíséri az egész filmet. Izgulhatunk Rodrigue Mugaruka Katembo természetvédelmi őrért és csapatáért, akik élet-halál harcot vívnak orvvadászokkal, terroristákkal, olajcégekkel. Az olajcégek iskolákat, utakat ígérnek a helyieknek, de az emberek tudják, az olaj el fog fogyni, de a park örökké megmarad.
A gyermekeknek egy olyan világban lesz jövője, ahol tisztelni fogunk minden életet, és nem korrupt cégek és katonai szervezetek fognak dönteni életekről, emberi és állati sorsokról.


Már több napja láttam a filmet, de még mindig nehéz leírni minden gondolatot és érzelmet, amelyet kaptam a filmtől. Remélem minél több emberhez el fog jutni ez a film és az üzenete.
Köszönöm a szervezőknek és a film készítőinek az élményt, amit kaptam.
Az Isten óvjon minden olyan embert, aki ezekben a percekben is az életét teszi kockára a közös jövőnkért!

 

                   

 

Varga Lajos, az Intézet szimpatizánsának gondolatai a film kapcsán:

A VIRUNGA című film, egy egészen különleges, elképesztő dokumentumfilm.

Én, teljesen a hatása alá kerültem, és annak különösen örültem, hogy a film végén lehetőségem volt valamelyest kibeszélni magamból a film kapcsán bennem kavargó gondolataimat. A beszélgetési lehetőség a film végén, - általam igen nagyra becsült munkásságú, hiteles emberekkel - egy jókora pluszt tett hozzá az estéhez.

A film, nagyon jól mutatja be azt, amit nyitott szemmel élő ember eddig is tudott, miszerint, ha a pénzéhes, a pénzért mindenre kapható cégek és az ugyan olyan alkalmazottaik, az országok kapzsi vezetői nem kavarnak bele egy ország, egy nép életébe, akkor ott viszonylagos békében és nyugalomban élhetnek emberek és az állatok egyaránt.

De ha egy multinacionális vállalat beteszi a lábát ezekre a vidékekre, akkor biztosan megtalálja azokat a személyeket, akik elhiszik az üres ígéreteket, és egy kis pénzért – ami ott azért nem kevés.. – hajlandóak elárulni mindent, (az embereket, állatokat, környezetet) amiért addig küzdöttek, dolgoztak. A rejtett kamerás felvételekkel beszélgetéseket felvevő embereknek megdöbbentő kinyilatkozásokat sikerült rögzíteniük. Olyanokat, amit eddig is sejteni lehetett, hogy így gondolkoznak, a környezetvédelemről, az itt élőkről, de így hallani… hát az döbbenetes volt. Azért volt jó néhány pozitív üzenete is számomra ennek a filmnek! Pl. az, hogy az ottani lakosok között is van egyre több olyan ember, aki felismeri, hogy mennyire fontos az élővilág, a környezet megóvása, és ezért nagyon-nagyon komoly áldozatok meghozatalára képes, és nem lehet Őket megvásárolni! Vagy, ha valaki jó példával jár mások előtt, akkor Őt is sokan követik. Vagy.. a média mostanában hajlamos vérszomjas fenevadként ábrázolni az afrikai embereket, akik minden útjukba eső nőt megerőszakolnak, megölnek. Ehhez képest, a filmben szereplő filigrán, helyes újságírónő olyan helyeken mozog, tárgyal, hogy az még egy férfinak is becsületére válna. Katonák között, bárokban, éjszaka az utcán, stb. Hasonlóan nyilatkozott a vetítés végén az 5 évig Ugandában élő, dolgozó zoológusnő, Ágnes is, és Ő is azt mondta, hogy az 5 év alatt nem érte Őt semmi féle atrocitás a helyiek részéről.

Összefoglalva, jó lenne, ha minél többen megnéznék ezt a filmet, példát véve a három főszereplőről, hátha egy kicsit változna az afrikai emberekhez, az állatokhoz, a környezetünkhöz való hozzáállása néhány embernek. Mert gonosz, rossz ember mindenhol van, de hiszem, hogy a jók többen vannak, csak Ők nem olyan harsányak.

 A film trailerét itt nézhetitek meg: https://www.youtube.com/watch?v=PUFCtFtV3mE

 Adományozással, és ajándéktárgyak vásárlásával is segíthetjük a hegyi gorillák fennmaradását, a Park honlapján keresztül:  https://virunga.org

 Emmanuel de Merode a Virunga Nemzeti Park igazgatójának TEDx -es előadása: https://www.youtube.com/watch?v=OhnGzaEOE34

 

                                              

 

"Every individual matters every individual has a role to play"

/Jane Goodall/

 

 

Kitekintés: Győzelem az olaj felett