Környezetvédelmi aukció

Dr.Jane Goodall 5 millió fa elültetését ígéri az UNEP kampány keretében 2020-ban. A magyar Intézet egy online környezetvédelmi aukciót szervez ennek támogatására március 16-tól.

A környezetvédelmi aukcióra való regisztráció már megkezdődött.

A január végi napokban megrendezett világgazdasági fórumon Dr. Jane Goodall, DBE, az ENSZ békenagykövete és a Jane Goodall Intézet (JGI) megalapítója bejelentette, hogy az UNEP kampányához, 1 Trillion Trees campaign of UNEP kapcsolódóan 5 millió fa elültetését vállalja újratelepítés vagy helyreállítás formájában idén. Dr. Goodall a Roots & Shoots ifjúsági program keretében kívánja ígéretét megvalósítani. Ezzel az erőfeszítéssel azt reméli, hogy az erdőink és a bolygónk valódi esélyt kaphatnak a túlélésért vívott küzdelemben.

„Az 1T.ORG olyan innovatív technológiákat kínál, amelyek segítségével a faültetéssel és az erdő helyreállításával foglalkozó több tízezer kisebb és nagyobb csoport összekapcsolódhat világszerte. Ennek a környezetbarát globális közösségnek a létrehozása lehetővé teszi a szükséges finanszírozást és a már jól bevált gyakorlatok megosztását is – éppen azokat a sarkalatos eszközöket, amelyekre szükségünk van az 1 billió fákkal kapcsolatos cél tíz év alatt történő megvalósításához. Büszkén jelenthetem be, hogy a kampányhoz a 60 ország fiataljaival dolgozó Roots&Shoots program keretében csatlakozunk, amely segítségével 5 millió új fát szeretnénk elültetni idén. Most jött el annak az ideje, hogy Földünk összes lakója kivegye részét a munkából, és megtegye kötelességét.”

Dr.Jane Goodall, DBE, ENSZ békenagykövet, a Jane Goodall Intézet (JGI) megalapítója

Az első ÖkoOázis felülről Fotó: 24eskörzetTV

Mit tesz a magyar Jane Goodall Intézet?

A Meteorológiai Világszervezet napokban közzétett jelentése szerint rekordszintűre emelkedett a légköri szén-dioxid-koncentráció 2018-ban annak ellenére, hogy az ENSZ Környezetvédelmi Programjának kimutatásai alapján évente 7,6%-kal lenne szükséges csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ig ahhoz, hogy el lehessen érni a párizsi klímaegyezményben kitűzött célokat.

Az ehhez vezető első és legfontosabb lépésként halaszthatatlan mind a gazdasági tevékenységek, mind életmódunk újradefiniálása, második lépésként pedig a meglévő szennyeződések csökkentése, melyben a növények nagy szerepet játszanak.

Az erdők a biológiai sokféleség megőrzésén túl olyan alapvető, a társadalom számára kiemelten fontos ökoszisztéma szolgáltatásokat nyújtanak, mint a tiszta ivóvíz, a tiszta levegő, vagy a klímaszabályozás. A világ erdei és zöldövei azonban egyre fogynak, többek között a mezőgazdasági területek és a tüzelőanyagként használható faanyag igényének növekedése miatt.

Az ÖkoOázis 10 facsemetét, egy vércseládát, egy B-odút, két bogárgarázst és cserjéket tartalmaz

Mit tehetünk mégis? Mi szükséges egy ökológiailag és társadalmilag “fenntartható” élet megteremtéséhez? Hogyan élhetnek emberi és nem-emberi létezők szimbiózisban? Képesek vagyunk-e változtatni, vagy túl késő már? Hol van az egyéni vagy kollektív felelősség határa?

A Jane Goodall Intézet egy pénzügyi alap létrehozásán dolgozik, melybe olyan Magyar gazdák csatlakozhatnak, akik a mezőgazdasági művelésbe vont földjeik bizonyos részét fasorok és erdőfoltok telepítésére ajánlhatják fel. Az ültetések és az élőhely kezelések koordinációját szakemberek végzik, első közös ültetésünk 2020 február 15-én történt.

Az ÖkoOázis megálmodói, létrehozói

A pénzügyi alap megteremtése végett 2020. március 16-án online aukciót rendezünk, amelyhez a 10millió Fa és a Plant for the planet is csatlakozott. Az árverés témája ember és természet viszonya, az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatása, a klímaváltozás okozta kihívások és ellentmondások. A vendégek 3 fő kategóriában tudnak majd licitálni: képzőművészeti alkotások, design termékek és élmény programok.

Az élményprogramokat 10.000 Ft-os kezdő licitről indítjuk.

A jótékonysági árverés vezetője: Kelen Anna, művészettörténész, Virág Judit Galéria

A jótékonysági árverés kurátora: Bubla Éva, képzőművész, aktivista

Bővebb információkat az aukcio@janegoodall.hu email címre írva kaphatnak.

Az aukció időpontja: 2020. március 16. 08.00 - 2020. március 30. 17.00

Az aukció elérhetősége:

Aukció

Bővebb információ:

A felmerülő kérdésekkel kapcsolatban Pásztor Katánál a kpasztor@janegoodall.hu címen lehet érdeklődni.

Emellett felkérünk minden faültetéssel foglalkozó szervezetet, hogy csatlakozzanak a világméretű kampányhoz. www.1t.org

“Together we can! Together we will!”

Dr. Jane Goodall