BÉKAMENTÉS

Projekt bekamentes

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság békamentő programja a farmosi ásóbékák megmentését tűzte zászlajára, melyhez 2009-ben csatlakozott segítőként a Jane Goodall Intézet. E természetvédelmi akció nem csak a kétéltűeknek kedvez, hanem környezeti nevelési programként alkalmat teremt a tanulásra, emellett lehetőséget nyújt fiataloknak és időseknek egyaránt, hogy részt vegyenek az élővilág és környezetünk gondozásában. 

A program bemutatása

Farmos határában a békák téli és nyári élőhelyét a 311-es műút választja el, ezért az állatoknak minden tavasszal és ősszel az úttesten kell átkelniük. A több tízezer példányból alig néhány juthat át a forgalmas úton, ráadásul az elgázolt állatok az autósokat is veszélyeztetik. Békamentő akciónk során kora tavasszal az út mentén terelőkerítést állítunk fel, ennek tövébe vödröket helyezünk, melyekbe éjszaka beleesnek a békák. A reggel kiérkező önkéntesek begyűjtik és megszámolják őket, majd az út túloldalán elterülő mocsárba viszik őket, ahol biztonságban szaporodhatnak. Az aktív természetvédelmi munka mellett a résztvevőknek bemutatjuk a kétéltűek jelenlegi helyzetét és az élővilágunkban betöltött fontos szerepét.

 

Önkéntes lehetőség

A békamentés időszaka a terelőkerítés felállításától (általában február vége) lebontásáig (valamikor áprilisban) tart. A Duna Ipoly Nemzeti Park munkatársainak hála, minden nap biztosított a békák vödrökből történő kiszedegetése, ám bizonyos napokon a Jane Goodall Intézet tapasztalt békamentői mutatják be a mentés folyamatát az érkező gyerekcsoportoknak. Kora reggeli vonattal megérkezünk Farmosra, majd egy rövid bevezető után nekivágunk a hetvenvalahány vödörnek. A begyűjtött kétéltűeket átviszik a szaporodóhelyükre, és szabadonengedjük őket. Ezt követően a csoport lelkesedésétől függően tehetünk egy kellemes kirándulást a szikesen.

 

Csatlakoznál önkéntesként, de még sose voltál?

Békamentő szezon előtt szívesen látunk egy bemutató előadáson, ahol megtudod a legfontosabb információkat.

Honlapunkon, facebook oldalunkon, és hírlevelünkből értesülhetsz arról, hogy mikor van szükségünk önkéntesekre.

Jelentkezz egy meghirdetett dátumra, ahol egy tapasztalt békamentő lesz a társad!

Innen már nincs megállás... akár mentésvezető is lehetsz ;)

 

Ajánlott felszerelés:

  • vízálló lábbeli (bakancs, zárt bőrcipő, gumicsizma), mivel a fű még sokszor vizes az esők után
  • meleg ruha, széldzseki,mivel a nyílt terepen időnként elég szeles idők járnak
  • ha van, láthatósági mellény (rikító színű)

 

A békamentés napjaira bejelentkezett csoportok, a szabad helyek, és a korábbi napok megmentett békái számszerűsítve az alábbi naptárban követhetők.

 

 

 

Tájékoztató békát menteni vágyó csoportoknak

 

A békamentést a Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezi, mely sikerességéhez a Jane Goodall Intézet csoportvezető önkéntesek segítségével járul hozzá.

Csoportokat csak előzetes bejelentkezés után tudunk fogadni, melyhez kérjük olvassák el a bejelentkezés menetéről szóló tájékoztatót!

Jelentkezni a DINPI munkatársánál lehet: Németh András (nemeth.andras@dinpig.hu, +36-30/236-8351 )

Bármely egyéb, önkéntességgel kapcsolatos ügyben keressék bizalommal a Jane Goodall Intézetet: info@janegoodall.hu

Egyéb információkat itt találnak, melyben megpróbáltuk összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat.