GYÖNGYÖKKEL AZ ÉLETÉRT

Projekt gyongy

Afrika természeti értékei sújtó problémák egyik alapja, hogy a helyi lakosság teljes mértékben az erdők forrásaira bízza a megélhetését. Ahogyan azonban a népesség növekszik, az erdő képtelen ellátni az éhező családokat élelemmel. A Jane Goodall Intézet különösen fontos feladatának tartja, alternatív megélhetési forrásokat biztosításon a helyi lakosság számára.

A program bemutatása

Az egyik ilyen kezdeményezés a Bead for life – Gyöngyökkel az életért projekt, egy amerikai kezdeményezés, melynek keretein belül helyi asszonyoknak tanítják meg, hogyan készítsenek újrahasznosított papírból csodaszép csillogó gyöngyöket, s ezekből nyakláncokat, fülbevalókat, karkötőket. Azok az asszonyok, akik a gyöngyöket készítik, gyakran egyedül nevelik a családjaikat, sokan betegek vagy ami még rosszabb, erőszakból születtek a gyermekeik. Ennek ellenére boldogan dolgoznak meg azért a pénzért, amely az ételt és a fedélt biztosítja gyermekeik számára.

A magyarországi Jane Goodall Intézet az ugandai JGI szervezettől vásárol ugandai asszonyok által készített gyöngyöket, hogy azokat Magyarországon továbbadva támogasson ugandai családokat. A gyöngyöket adományozóinknak adjuk ajándékul, és a nagy sikerre való tekintettel meglehetősen gyakran kell újabb szállítmány beszerzését eszközölnünk. Amennyiben egyetért céljainkkal, kérjük látogassa meg honlapunk Ajándéktárgyak oldalát, és adományozzon céljainkra, hogy ezzel önmagát is kényeztetve segítsen sok ezer kilométerre élő afrikai családokat.

A gyöngyök készítésének menete ebben a videóban tekinthető meg.

A 2016. októberi Jane Goodall Klub során az ugandai asszonyok által sodort gyöngyöket magyar önkénteseink fűzték láncra.