CSAPATUNK 

 

BITTER ZSUZSANNA az Intézet elnöke, aki Csoki kutya mögött látható

 
Kutyamenhely-segítés és a Békamentés program koordinátora

Az Intézet állatvédelmi céljai foglalkoztatnak, az ilyen irányú programokban veszek részt. Szeretek egy-egy önkéntes munkával töltött nap után úgy hazamenni, hogy tettem valami igazán hasznosat, főleg egy olyan szervezet keretein belül, amit Jane Goodall neve fémjelez.

 

GALAMBOS HANNA az Intézet társelnöke

Az Intézet kommunikációs tisztje. Ő felel a külföldi kapcsolattartásért.

2006-ban találkoztam először Jane Goodallal és ez életem egyik legmeghatározóbb élménye volt. A környezetvédelem és az állatok iránti szeretet gyerekkorom óta jelen van az életemben. Hobbijaim  közé tartozik a jóga és a búvárkodás különösen az olyan merülések, ahol lehetőség van szemetet szedni a tengerből. A gyerekek érzékenyítését a környezetvédelem iránt tartom az egyik legfontosabb tevékenységnek, így a felnövekvő generációt megtaníthatjuk arra, Jane Goodall szavaival élve, hogy ha ,,gondnokként viselkedünk segíthetünk e világot jobbá tenni minden élőlény számára”.

 

KÁDÁR ANDRÁS az Intézet főtitkára és TEKNYŐS ZSUZSANNA az Intézet alelnöke

Már régóta szerettem volna csatlakozni egy főemlősöket segítő szervezethez, de sokáig nem találtam itthon olyat, ami közel állt volna a szívemhez. Aztán 2009-ben a mobiltelefongyűjtő kampány során figyeltem fel a magyar Jane Goodall Intézetre, és mivel Jane Goodall gyermekkorom óta egyik példaképem, már nem volt kérdés, hogy megtaláltam az igazit. Jelenleg kapcsolatépítéssel, projektek kidolgozásával, forrásteremtéssel foglalkozom, és igyekszem minden rendezvényen jelen lenni, standolni, az Intézetet képviselni, ebben elengedhetetlen segítségem a párom Zsuzsi.

Legújabb projekt, amin dolgozom, a Passzold vissza Tesó! használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány.

 

 

PÁSZTOR KATA rendezvény és előadói-koordinátor

 

Biológusként azt vizsgálom, hogy a megváltozott klíma milyen hatással van különböző élőlények túlélésére egy adott környezetben. Környezetvédelmi aktivistaként pedig azzal foglalkozom, hogy az ember által a természettől eluralt élőhelyeket újra benépesítsük őshonos fákkal, cserjékkel vagy gyepekkel.

Dr. Jane Goodall előadását először 2016-ban láttam és nagyon nagy erőt és inspirációt adott a folytatáshoz. Az intézet munkájába is ekkor csatlakoztam be, azóta több projektben is részt vettem, különböző rendezvényeken képviseltem az Intézetet, előadásokat tartottam és tartok az éppen aktuális projektjeinkről valamint a jövőbeni rendezvények előkészítésén és lebonyolításán dolgozom. A szívemhez azonban mindig azok a projektjeink állnak a legközelebb, amelynek célja, hogy az ember által használatba vett és letarolt területeken visszaállítsuk a természet egyensúlyát.


SZABAD ÁGNES önkéntes program koordinátor

Agrármérnökként végeztem Mosonmagyaróváron, majd a BGF-en szereztem külkereskedelmi másoddiplomát.

19 évig az élelmiszeriparban értékesítési területen dolgoztam több, mint 10 országban a Balkánon és Kelet-Európában. Fitoterápiát is tanultam és aktívan használom a gyógynövényeket.

Az utóbbi években több nemzetközi képzésen vettem részt természetvédelem témakörben illetve tanultam a klímaváltozásról, környezeti nevelésről és fenntarthatóságról is.

Miután egy pályázaton megnyertem az egyik csimpánz (Lemba) örökbefogadását a kongói Tchimpounga rezervátumban eldöntöttem, hogy aktívan szeretnék részt venni az Intézet életében.

A Jane Goodall Intézet víziója és célkitűzései nagyon közel állnak hozzám. Jó részt venni a gyerekek felkészítésében a természetvédelmi kihívásokra.

 

JAKOBOVITS LILI Roots&Shoots koordinátor

Gyerekkorom óta imádom a természetet minden élőlényével együtt, és minél többet tájékozódtam a témában, annál erősebbé vált az elhatározás, hogy szeretnék tenni valamit a védelmének érdekében.

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán, Fejlődés- és Klinikai Gyermekpszichológia specializáción végeztem. Rendkívül fontosnak tartom az oktatás és a gyermekek szerepét a környezettudatosság ügyében, így az Intézetnél a Roots&Shoots környezeti nevelési program koordinátoraként igyekszem szebbé tenni a világot.


BERECZ KATA Roots&Shoots csoportvezető

 

Erdész gyerek vagyok. Gyerekkoromat Rácalmáson töltöttem , ahonnan ladikkal  jártam iskolába télen-nyáron. Villanyunk nem volt, de gyönyörű életem az ártéri erdőben, Duna holtágakban igen. Nagyon hálás vagyok a sorsomnak.

Később a Magyar Madártani Egyesületnél dolgoztam, ahol létrehoztuk a Marczibányi téri Madarász Sulit. Az életemben a természet a legfontosabb. Most egy kicsi és tiszta falu biológia-földrajz tanára vagyok (Újlengyel), ahol a gyerekekkel együtt megalapítottuk a  Roots&Shoots Újlengyeli „Ökokukkantók” csoportját.

Rajongunk Jane Goodall-ért, ifjú korom kedvenc írójáért és találkoztunk is vele személyesen is : erre vagyunk a legbüszkébbek… 

 

EŐRY BRIGITTA Roots&Shoots csoport vezető

A Jane Goodall Intézethez 2016-ban jelentkeztem önkéntesnek a farmosi békamentés kapcsán. Ugyanebben az évben diplomáztam, és kezdtem óvónőként dolgozni 45 évesen pályakezdőként, és megalapítottam a Szentendrei Roots&Shoots csoportunkat.

Célunk, hogy a hozzánk járó gyerekek környezeti nevelését gazdagítsuk, életre szóló tapasztalatok szerzésére teremtsünk lehetőséget a környezetük, a természet megismerésével, megszerettetésével és védelmével kapcsolatban. A legnagyobb öröm számomra látni a gyerekeket, ahogy csodálattal és szeretettel vesznek kézbe imádkozó sáskát, mentenek békát Farmoson, ahogy kertészkednek, keresnek, kutatnak fáradhatatlanul, észreveszik a legapróbb csodát is, és ahogy sugározzák ezt az óvó-védő attitűdöt, a természet iránti tiszteletüket a családjaik felé. A klímaváltozás elkeserítő mindennapjaiban nekem Jane Goodall gondolatai és életszemlélete adják a reményt és útmutatást a gyerekeink jövőjéért folytatott munkához.


SZALMÁNÉ LINDIESZ BEÁTA Roots&Shoots csoport vezető

 

A Dél-Alföldön fekszik Békéssámson, aminek a határában kanyarog a Száraz-ér. A falu szélén éltek a nagyszüleim, így a nyarak nagy részét a testvéreimmel együtt itt töltöttük. Számtalan gyerekkori kedves emlékem fűződik a sámsoni Pusztához és a Száraz-ér partjához. 2001-ben Békéssámsonon telepedtünk le a párommal, ahol közel 20 évig körzeti ápolóként dolgoztam.

Ma is sokat járom Békéssámson határát, elszomorít, hogy a régen fasorokkal tarkított puszta most kietlen földnek tűnik. Hálás vagyok Dr. Jane Goodallnak, hogy megmutatta hogyan lehetek újra erős és a természet része. Az önkéntes szolgálatban fontos feladatomnak tartom a fasorok újratelepítését és természetesen a gyerekek és felnőttek környezettudatosságra való nevelését.

„Nekem a szikes pusztán, egy kamillával borított földterület, maga a Szentföld.”

 

FRANCZEN BEA önkéntes-koordinátor

 

Jane-ről sok évvel ezelőtt egy interjúban olvastam először és jól emlékszem, hogy azonnal rárezegtem a gondolataira. Úgy éreztem, mintha helyettem fogalmazná meg, mit kell tennünk, hogy harmóniában élhessünk a természettel és hogy jobb emberré váljunk.

Személyesen legutóbbi budapesti látogatásakor egy előadáson láttam: már csak egy légtérben lenni vele is spirituális élmény. Végzettségem szerint mentálhigiénés és HR szakember vagyok, korábban civil szervezeteknél és multinacionális cégeknél is dolgoztam. Nagyon örülök, hogy a munkámmal kicsit én is hozzájárulhatok az üzenetének terjesztéséhez.


GÁSPÁR ZITA ZSÓFIA Mondj NEMET a Pálmaolajra! csoport vezetője, Pálmaolaj STOP-koordinátor

 

Gáspár Zita Zsófia vagyok, okleveles környezetkutatóként végeztem az ELTÉ-n, azonban a szakmámat egyelőre csak önkéntesként gyakorlom különböző civil szervezeteknél. Érdeklődési köröm kiterjed a zöldterületek, élőhelyek védelmétől a hulladékgazdálkodás megreformálásán át a klímaváltozás témakörével való foglalkozásig. A Jane Goodall Intézetnél a pálmaolajellenes kampány koordinátora vagyok. Kisgyerekkorom óta rajongok az állatokért, és édesanyám ennek kiéléséhez mindent megteremtett a szerény anyagi lehetőségeink ellenére is. 5 évig voltunk ideiglenes befogadók, ez idő alatt több ezer kutyának, macskának intéztük az ivartalaníttatását és gazdakeresését, még azokban az időkben, mikor internet sem volt. Azt tanultam otthon, hogy tiszteljem az állatokat, és soha ne gondoljam azt, hogy bármivel is kevesebbet érnek egy embernél, vagy én többet érnék náluk.

Fontosnak tartom, hogy amit mondok, azt tettekkel is kövessem. Például nyolcadik éve télen-nyáron biciklivel közlekedem munkába, iskolába, szórakozni stb. Ugyanígy évek óta könnyedén és gond nélkül tudom elkerülni az erdőirtások melléktermékeként létrehozott pálmaolajat tartalmazó termékeket. Tizenöt éve saját szövetszatyrokkal járok bevásárolni. Először nekem is nehezen és sok lemondással jártak ezek, és képmutató lennék, ha azt mondanám, hogy soha nem ülök autóba, vagy kerül a kezembe műanyagzacskó, de mostanra el sem tudom képzelni, hogy ne lenne természetes, hogy ezeket az eseményeket minimalizáljam.

A Jane Goodall Intézethez úgy kerültem, hogy jegyet akartam vásárolni Jane egyik magyarországi előadására, de elfogytak, ezért egy ismerősöm, aki itt önkénteskedett javasolta, hogy próbáljak meg jelentkezni. Nagyon megszerettem ezt a közeget, és örülök, hogy itt hasznosítani tudom a tudásomat is. Fontosnak tartom a személyes találkozásokat a különböző rendezvényeken, előadásokon, mert nagyon sok új információt tudok átadni az érdeklődőknek, ami azt hiszem segít egy kicsit jobbá tenni a világot.

 

SZABAD JÚLIA ANNA önkéntes

 

Szabadidőnkben a természetben lenni, annak megóvásáért tevékenykedni jó cél és feltöltődést is jelent. 

2015-ben ismerkedtem meg a Jane Goodall Intézettel, dr. Jane Goodall munkásságával és üzenetével. A sokféle tevékenységi körből, amivel az Intézet foglalkozik, mindenki megtalálhatja a magáét és csatlakozhat egy-egy programhoz, kampányhoz, legyen az állatvédelem, használt mobiltelefongyűjtés, vagy faültetés, előadásokból tanulhat, vagy megoszthatja saját projektjét a többiekkel. 2019 óta több programban részt vettem, illetve a kommunikáció és fordítás terén segítek önkéntesként.


GÁLL JANKA a Roots&Shoots program önkéntes tanácsadója

 

Már kora gyerekkorom óta a természetben érzem magam otthon. Hamar rájöttem arra, hogy kötelességünk segíteni a bajba jutott állatokon, később ez intenzív környezetvédelmi érdeklődésbe fordult.

Innen egyenes út vezetett a biológia-környezettan szakhoz. Az egyetem elvégzése óta 9 éve tevékenykedem tanárként, környezeti nevelőként. Jane volt mindig az egyik fő példaképem, ezért nagyon örültem, hogy lehetőségem nyílt csatlakozni az intézethez. A környezeti nevelés a szívügyem, a fő életcélom az, hogy megnyissam a gyerekek szívét az élővilág iránt és elindítani őket a helyes úton egy élhetőbb világ felé. 

 

PROKOS HÉDI önkéntes


Geográfus diplomát 2011-ben szereztem a PTE TTK-n. Érdeklődésem elsősorban az élő és élettelen természeti környezetre, annak fenntartására és alaposabb megismerésére (utazások, kirándulások); valamint a környezettudatos nevelésre, fenntarthatóságra irányul. Szívesen teszem ezt szakmai vonatkozású fordítással, illetve gyerekeknek célzott programokon való közreműködéssel.


BALOGH BOGLÁRKA önkéntes

 

Balogh Boglárka világjáró újságíró, fotográfus, a National Geographic Magyarország bloggere vagyok. Tíz éve járom a világ országait szociográfiai és állatvédelmi témákon dolgozva. Írásaim a National Geographic Magyarország mellett az ELLE magazinban és a Nők Lapjában és Szabad Földben jelennek meg rendszeresen. 

"Fotózom, dokumentálom és népszerűsítem az Intézet tevékenységét, programjait."

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42