Győzelmet arattak a borneói őslakos aktivisták, a fakitermelő vállalat levonul gépeivel a vitatott területről

by Danielle Keeton-Olsen on 2022 Augusztus 2

Fordította: Engi Csilla

A malajziai faipari vállalatóriás, a Samling eltávolította fakitermelő berendezéseit a Sarawak állambeli Felső-Barami Erdőterület régóta vitatott részéről. A penan őslakos törzs szerint ez az erdővédelem győzelmét jelenti.

Májusban és júniusban a Borneó-szigeti állam utolsó megmaradt érintetlen erdőségeinek megfigyelését végző szervezetek műholdas és drónfelvételeket rögzítettek, amelyeken elmondásuk szerint az látható, hogy a Samling faipari vállalat behatolt a Batu Siman hegy közelében található őserdőbe és kulturálisan érzékeny területekre - derül ki abból a sajtóközleményből, melyet a penan őslakos törzs Keruan elnevezésű szervezete, a Bruno Manser Alap és a Borneó Projekt közösen adott ki.

A behatolásra reagálva a penan közösség tagjai július 9-én rendőrségi feljelentést tettek a sarawaki Miriben székelő hatalmas koncesszióbirtokos vállalat, a Samling ellen és tiltakozásul július 16-ára helyszíni blokádot terveztek. Komeok Joe, a Keruan vezetője azonban elmondta, a csoporttagok látták, amint a Samling munkásai lebontották és július 15-ére elvitték a területről a berendezéseket.

Joe hozzátette, nem tudja biztosan, miért vitték el a gépeket, de örömmel látta, hogy a munkálatokat leállították, és nem viselkednek ellenségesen a vállalattal szemben mindaddig, amíg az nem hatol be a közösség földterületére.

„Készek vagyunk együttműködni akár a Samlinggal, és a kormánnyal is, hogy megvédjük ezt a területet, mivel ez a földet mindenkinek tisztelnie kell” jelentette ki Joe, hozzáfűzve, hogy az őslakos aktivisták mindenesetre felállították a torlaszaikat, ezzel fejezve ki az erdő megvédése iránti elkötelezettségüket.

 

A műholdas felvételeken láthatók az új fakitermelési útvonalak a Batu Siman területén.

Annina Aeberli, a Bruno Manser Alap svájci aktivistája elmondta, hogy az őserdővel borított terület határán élő három penani közösség - a Long Ajeng, a Long Lamam és a Long Murung - hasonló akcióba fogott tavaly a Samling akkori behatolása ellen: március elején rendőrségi feljelentést tettek, szeptemberben pedig torlaszokat emeltek. Mint Joe megjegyezte, azt ígérték nekik, hogy találkozhatnak a vállalat igazgatójával, de aztán a találkozót elhalasztották és a Samling 2021 novembere körül elbontotta a blokádot.

Aeberli hozzátette: nem tudja, miért távolította el Samling a berendezéseit a múlt hónapban, de lehetségesnek tartja, hogy a sarawaki és a malajziai kormánynak egy újabb okuk lehet a Batu Siman erdőségeinek a védelmére: a terület a tervek szerint a Trópusi Faanyagok Nemzetközi Szervezete (ITTO) által jóváhagyott, új kormányzati természetvédelmi projekt, a Felső-Barami Erdőterület (UBFA) része lesz.

Az UBFA, amely az eredetileg Penan Békepark nevű, később a Baram Békeparkra átnevezett természetvédelmi kezdeményezésből nőtte ki magát nemzetközi szervezetté, megerősítette, hogy a projekt élvezi Japán, a svájci Bázel és a Bruno Manser Alap pénzügyi támogatását is.

 

Penan aktivisták házat építenek, hogy eltorlaszolják a Felső-Barami Erdőterületre vezető utat. Fotó: Annina Aeberli/Bruno Manser Fund.

A Samling nem válaszolt a Mongabay kérdéseire, azonban, miután a civil szervezetek bejelentették, hogy birtokukban vannak olyan, július 13-ai képfelvételek, melyeken látszik, hogy a Felső-Barami erdőterületen erdőirtást végeznek, a vállalat közzétett egy sajtónyilatkozatot. A Samling a nyilatkozatában tagadta, hogy behatolt volna bármilyen, hivatalosan is elismert őslakos földterületre, és kijelentette, hogy az UBFA az állami hatóságok által el nem ismert szervezet, amely nem kezdett tárgyalásokat a vállalattal.

Aeberli azonban elmondta, hogy a projektet részben a malajziai kormány nyújtotta be az ITTO-hoz, és az ITTO jóváhagyásának birtokában hamarosan kidolgozzák a természetvédelmi és az övezetek kialakítására vonatkozó terveket. Ugyan a projekt keretében lehetőség nyílik természetes erdei környezetben történő fenntartható fakitermelésre, azonban a Samling által gyakorolt fakitermelési mód a kívánttal ellentétes hatást váltana ki, különösen a magterületeken – emelte ki Aeberli. „Mivel a projekt még kialakítás alatt van, moratóriumot kell elrendelni [a fakitermelésre] azokon a területeken, amelyeket meg akarunk védeni.”

Joe, a Keruan vezetője elmondta, hogy a közösség már 1991 óta rendszeresen állít fel blokádokat a Samling tevékenységének megakadályozására, ugyanazon terület különböző részein. „A Samling azt állítja, hogy rendelkeznek engedéllyel [a fakitermeléshez] ezen a területen, de erről soha nem tájékoztatták a közösségeket" – jelentette ki. „Ez az a terület, amely mind a 18 [penan őslakos] törzs védelme alatt áll. Megpróbáljuk megvédeni ezt a területet minden fakitermelési tevékenységtől, és elkötelezettek vagyunk a terület védelme iránt."

Júliusi nyilatkozatában a Samling azt állította, hogy engedéllyel rendelkezik a Long Selaan közösség területéről származó faanyag kitermelésére. Joe azonban rámutatott arra, hogy a terület elsősorban a Long Ajeng, Long Lamam és Long Murung közösségekhez tartozik, Aerberli pedig hozzátette, hogy az őslakos közösségek földkövetelési helyzete bonyolult kérdés, ezért a Samlingnek minden közösséggel egyeztetnie kellett volna.

Joe rámutatott: lehet, hogy a Long Selaan közösség azért egyezett bele a Samling fakitermelési tevékenységébe, mert a földterület nem az övék, azonban más penan közösségek számára nagyon fontos, hogy az erdő érintetlen maradjon. Több közösség már adott földet a Samlingnek – mondta a szervezet vezetője, hozzátéve: reméli, hogy a vállalat továbbra is tiszteletben tartja a sűrű erdőségeket és a kulturálisan érzékeny területeket.

„Reméljük, hogy a Samling továbbra is távol tartja magát ettől a területtől” – jelentette ki. „Ha nincs betolakodás, akkor nincs konfliktus.

 

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42