CSAPATUNK 

 

BITTER ZSUZSANNA az Intézet elnöke, aki Csoki kutya mögött látható

 

Az Intézet állatvédelmi céljai foglalkoztatnak, az ilyen irányú programokban veszek részt. Szeretek egy-egy önkéntes munkával töltött nap után úgy hazamenni, hogy tettem valami igazán hasznosat, főleg egy olyan szervezet keretein belül, amit Jane Goodall neve fémjelez.

 

GALAMBOS HANNA az Intézet társelnöke

 

2006-ban találkoztam először Jane Goodallal és ez életem egyik legmeghatározóbb élménye volt. A környezetvédelem és az állatok iránti szeretet gyerekkorom óta jelen van az életemben. Hobbijaim  közé tartozik a jóga és a búvárkodás különösen az olyan merülések, ahol lehetőség van szemetet szedni a tengerből. A gyerekek érzékenyítését a környezetvédelem iránt tartom az egyik legfontosabb tevékenységnek, így a felnövekvő generációt megtaníthatjuk arra, Jane Goodall szavaival élve, hogy ha ,,gondnokként viselkedünk segíthetünk e világot jobbá tenni minden élőlény számára”.

 

KÁDÁR ANDRÁS az Intézet főtitkára és TEKNYŐS ZSUZSANNA az Intézet alelnöke

Már régóta szerettem volna csatlakozni egy főemlősöket segítő szervezethez, de sokáig nem találtam itthon olyat, ami közel állt volna a szívemhez. Aztán 2009-ben a mobiltelefongyűjtő kampány során figyeltem fel a magyar Jane Goodall Intézetre, és mivel Jane Goodall gyermekkorom óta egyik példaképem, már nem volt kérdés, hogy megtaláltam az igazit. Jelenleg kapcsolatépítéssel, projektek kidolgozásával, forrásteremtéssel foglalkozom, és igyekszem minden rendezvényen jelen lenni, standolni, az Intézetet képviselni, ebben elengedhetetlen segítségem a párom Zsuzsi.

Legújabb projekt, amin dolgozom, a Passzold vissza Tesó! használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, és a Kikötőket Ugandába! projekt.

 

MUNKÁCSI BRIGITTA személyi asszisztens, előadó, táborvezető, zero waste szakértő, természetpedagógus


Eredetileg közgazdászként végeztem, ennek ellenére csak a környezetgazdaságtan tantárgy fogott igazán meg a tanulmányaim alatt, ezért a fenntartható fogyasztás, majd egészen konkrétan a zero waste, azaz a hulladékmentes életmód felé vettem az irányt.

Évekig blogoltam az utamról, igyekeztem megkönnyíteni az embereknek, hogy merre induljanak, ha változtatni szeretnének, és biztatni őket, hogy nem is olyan lehetetlen, mint amilyennek gondolják, mert igenis az apró lépéseknek is óriási ereje van. Mivel szerettem volna nem csak a felnőttek szemléletformálásában részt venni, hanem a fiatalokéban is, elvégeztem a természetpedagógia képzést a Pécsi Tudomány Egyetemen.

Ezt követően csatlakoztam a Jane Goodall Intézethez, mert rájöttem, hogy “egységben az erő”. Nagyon jó érzés - és motiváló is - nap mint nap olyan társakkal dolgozni, akik ugyanazokat az értékeket képviselik, mint én, és szintén a környezetünk védelme a szívügyük.

Minden nap azon dolgozunk, hogy változást érjünk el. Van, hogy a csimpánzörökbefogadással kapcsolatos teendőket végzem el, vagy épp más adminisztratív feladatokkal foglalkozom, de tábort is vezettem már, és előadásokat is tartok a műanyagszennyezésről, valamint a hulladékmentes életmódról. A környezeti problémák megismertetése mellett egyszerű, mindennapi gyakorlati tanácsokat igyekszem adni minden korosztály számára.

 

GÁSPÁR ZITA ZSÓFIA Mondj NEMET a Pálmaolajra! csoport vezetője, Pálmaolaj STOP-koordinátor

 

Gáspár Zita Zsófia vagyok, okleveles környezetkutatóként végeztem az ELTÉ-n, azonban a szakmámat egyelőre csak önkéntesként gyakorlom különböző civil szervezeteknél. Érdeklődési köröm kiterjed a zöldterületek, élőhelyek védelmétől a hulladékgazdálkodás megreformálásán át a klímaváltozás témakörével való foglalkozásig.

A Jane Goodall Intézetnél a pálmaolajellenes kampány koordinátora vagyok. Kisgyerekkorom óta rajongok az állatokért, és édesanyám ennek kiéléséhez mindent megteremtett a szerény anyagi lehetőségeink ellenére is.

5 évig voltunk ideiglenes befogadók, ez idő alatt több ezer kutyának, macskának intéztük az ivartalaníttatását és gazdakeresését, még azokban az időkben, mikor internet sem volt. Azt tanultam otthon, hogy tiszteljem az állatokat, és soha ne gondoljam azt, hogy bármivel is kevesebbet érnek egy embernél, vagy én többet érnék náluk.

Fontosnak tartom, hogy amit mondok, azt tettekkel is kövessem. Például nyolcadik éve télen-nyáron biciklivel közlekedem munkába, iskolába, szórakozni stb. Ugyanígy évek óta könnyedén és gond nélkül tudom elkerülni az erdőirtások melléktermékeként létrehozott pálmaolajat tartalmazó termékeket. Tizenöt éve saját szövetszatyrokkal járok bevásárolni. Először nekem is nehezen és sok lemondással jártak ezek, és képmutató lennék, ha azt mondanám, hogy soha nem ülök autóba, vagy kerül a kezembe műanyagzacskó, de mostanra el sem tudom képzelni, hogy ne lenne természetes, hogy ezeket az eseményeket minimalizáljam.

A Jane Goodall Intézethez úgy kerültem, hogy jegyet akartam vásárolni Jane egyik magyarországi előadására, de elfogytak, ezért egy ismerősöm, aki itt önkénteskedett javasolta, hogy próbáljak meg jelentkezni. Nagyon megszerettem ezt a közeget, és örülök, hogy itt hasznosítani tudom a tudásomat is. Fontosnak tartom a személyes találkozásokat a különböző rendezvényeken, előadásokon, mert nagyon sok új információt tudok átadni az érdeklődőknek, ami azt hiszem segít egy kicsit jobbá tenni a világot.

 

 

PÁL MÓNIKA Roots&Shoots mentor és előadó 

 

Nagyon fontosnak tartom, hogy már gyerekkorban kialakuljon a természet és az állatok tisztelete, ezért számomra az, hogy gyerekeknek, fiataloknak mutathatunk utat egy jobb világ felé, nagyon közel áll a meggyőződésemhez és a szívemhez. Az Intézet Roots&Shoots környezeti nevelési programjának mentor és előadójaként állhatok e nemes ügy szolgálatába, egy olyan csodálatos példakép nyomdokaiban járva, mint Jane Goodall, gyerekkorom hősnője.

 

NÉMETH FRIDERIKA Roots&Shoots mentor és előadó 

 

Jane Goodall nevével először gyerekként találkoztam egy főemlősökkel foglalkozó könyvben, és azonnal beleszerettem a munkásságába. Terveim között szerepelt, hogy “ha nagy leszek, Afrikába költözöm csimpánz kutatóként”, Csimpivel a csimpánzzal, aki kedvenc gyerekkori plüssöm volt. A terveim azóta kissé változtak, de a biológia és kifejezetten az állatok és természet iránti szeretetem nem csökkent. És ki tudja, lehet egyszer még megvalósítom a gyerekkori álmom.

Jelenleg biológia és matematika szakon tanulok az ELTE-n, az elmúlt négy évben pedig matematikát, biológiát és sakkot oktattam. Az oktatás szintén nagy szívem csücske, szeretek gyerekekkel dolgozni. 

 

KOVÁCS ESZTER Roots&Shoots programvezető

 

Sárospatakon születtem, a természet szeretete már gyermekként része volt az életemnek. Sokat kirándultunk a Zemplénben, csónakkal bejártuk a Bodrog és a Tisza holtágait. A nagyszüleim tanyáján már gyerekként láttam, milyen egy vegyszermentes gazdálkodás, illetve milyen fontos a komposztálás.

Művészeti egyetemen tanultam,  de a természetvédelem is mindig fontos része volt a tervezői tevékenységemnek, a víz- és a hegyek állandó visszatérő mintáim. A Jane Goodall Intézettel is egy ilyen projekt során kerültem kapcsolatba, őshonos, védett fajokat mutattam be egy általam tervezett kollekción. Jelenleg előadásokat tartok, a fenntarthatóság és környezetvédelem fontosságára szeretném felhívni a figyelmet, illetve Roots&Shoots programvezető lettem egy 3 éves projekt keretén belül. Úgy látom, a gyermekek nagyon lelkesek, és motiváltak, szeretném azt erősíteni bennük, hogy ha összefogunk, könnyebb környezetvédelmi programokat megvalósítani. Van egy kislányom, aki nagy természetvédő, szeretném, ha sokat tehenénk együtt azért, hogy ha felnő, még egy élhető világot kapjon örökül. Az én gyermekkorom nagyszerű volt, és szeretném, ha az övé is lehetne hasonló.

 

BALOGH BOGLÁRKA kommunikáció

 

Balogh Boglárka világjáró újságíró, fotográfus, a National Geographic Magyarország bloggere vagyok. Tíz éve járom a világ országait szociográfiai és állatvédelmi témákon dolgozva. Írásaim a National Geographic Magyarország mellett az ELLE magazinban és a Nők Lapjában és Szabad Földben jelennek meg rendszeresen. 

"Fotózom, dokumentálom és népszerűsítem az Intézet tevékenységét, programjait."

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: Iroda - 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.
Számlázás - 1089 Budapest, Orczy tér 4/a/1. 3/1.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-2-42