A csimpánzok nyelve: a kommunikációs gesztusok fordítása

Írta: Victoria Gill, a BBC News tudományos tudósítója
Közzététel dátuma: 2014.július.4


Fordította: Uzonyi Anna

 

Dr. Catherine Hobaiter az St Andrews Egyetemről elmagyarázza eredményeit, és lefordítja az egyik csimpánz gesztusát.

 

Kutatók azt állítják, hogy lefordították a vadon élő csimpánzok által kommunikációra használt gesztusok jelentését. A kutatók szerint a vadon élő csimpánzok 19 konkrét üzenetet tudnak megosztani egymással egy 66 gesztusból álló lexikon segítségével. A tudósok úgy jutottak erre a következtetésre, hogy követték és filmezték a csimpánzközösségeket Ugandában, és több mint 5 000 kommunikációs esetet vizsgáltak meg.

A kutatás eredményei a Current Biology című folyóiratban jelentek meg. A kutatást vezető Dr. Catherine Hobaiter elmondta, hogy ez az egyetlen ismert szándékos kommunikációs forma az állatvilágban. Csak az emberek és a csimpánzok rendelkeznek olyan kommunikációs rendszerrel, amelyben szándékosan üzenetet küldenek egy másik egyednek. „Ez az, ami olyan lenyűgöző a csimpánzok gesztusaiban” - mondta a BBC News-nak. „Egyedül a csimpánzok kommunikációja hasonlít az emberi nyelvre ebből a szempontból.”

 

Sikítás vagy jelzés?

 

Bár korábbi kutatások kimutatták, hogy az emberszabású majmok és a más majmok is képesek megérteni komplex információt egy másik állat hangjából, úgy tűnik, hogy az állatok nem használják a hangjukat szándékosan üzenetek közvetítésére. Dr. Hobaiter szerint ez volt a lényeges különbség a hangok és a gesztusok között. ”Olyan ez, mintha felvennél egy forró kávét, sikítanál, majd ráfújnál az ujjaidra” - mondta. „Én is megértem ebből, hogy a kávé forró volt, de nem feltétlenül szándékoztál ezt nekem közvetíteni."

 

Finom jelzések


A kutatók szerint a csimpánzok bizonyos gesztusai egyértelműek - következetesen ugyanazt a jelzést közvetítik. Például a levélhasogatás, amikor egy csimpánz látványosan apró falatokat tép le a levelekből, kizárólag szexuális figyelemkeltésre szolgál. Sok más jelzés azonban úgy tűnik, hogy többértelmű. Például egy másik egyed megragadása jelentheti azt, hogy „Állj meg!”, „Mássz fel rám!” vagy „Menj odébb!”. Bár a különbségek finomak, a kutatók által készített néhány felvételen nyilvánvaló, hogy milyen üzenetet szeretnének a csimpánzok közvetíteni.

 

A csimpánzok ellenőrzik, hogy odafigyel-e rájuk az egyed, akivel kommunikálni szeretnének

 

Az egyik felvételen egy anya a talpát mutatja síró utódjának, ezzel jelezve: „Mássz fel rám!” A kicsi azonnal felugrik az anyja hátára, majd együtt elindulnak.


"A tanulmány legfőbb üzenete, hogy van egy másik faj, amely szándékkal kommunikál, tehát nem egyedül az ember képes erre." - mondta Dr. Hobaiter. "Nem hiszem, hogy olyan különlegesek vagyunk, mint amilyennek gondolnánk. A csimpánzok közelebb állnak hozzánk, mint a többi majomhoz, így érthető, hogy sok tekintetben rendkívül hasonlítunk rájuk."


Dr. Susanne Shultz, a Manchester Egyetem evolúcióbiológusa szerint a tanulmány értékes, mivel az emberi nyelv evolúciójával kapcsolatos részletek megértésére törekszik. Ugyanakkor hozzátette, hogy az eredmények „kicsit csalódást okoztak”. „A gesztusok jelentésének bizonytalansága arra utal, hogy vagy a csimpánzoknak nincs sok mondanivalójuk, vagy még mindig sok mindent nem tudunk a csimpánzok gesztusairól és cselekedeteiről” - mondta.

„Ráadásul úgy tűnik, hogy ezek a jelentések nem mutatnak túl azon, amit más, kevésbé fejlett állatok közvetítenek nonverbális kommunikációs csatornákon keresztül. Tehát úgy tűnik, hogy a kérdések továbbra is válaszra várnak.”

 

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42