GYÖNGYÖKKEL AZ ÉLETÉRT

Afrika természeti értékei sújtó problémák egyik alapja, hogy a helyi lakosság teljes mértékben az erdők forrásaira bízza a megélhetését. Ahogyan azonban a népesség növekszik, az erdő képtelen ellátni az éhező családokat élelemmel.

A Jane Goodall Intézet különösen fontos feladatának tartja, alternatív megélhetési forrásokat biztosítson a helyi lakosság számára.

A PROGRAM BEMUTATÁSA

Az egyik ilyen a Bead for life – Gyöngyökkel az életért projekt, egy amerikai kezdeményezés, melynek keretein belül helyi asszonyoknak tanítják meg, hogyan készítsenek újrahasznosított papírból csodaszép csillogó gyöngyöket, s ezekből nyakláncokat, fülbevalókat, karkötőket. Azok az asszonyok, akik a gyöngyöket készítik, gyakran egyedül nevelik a családjaikat, sokan betegek vagy ami még rosszabb, erőszakból születtek a gyermekeik. Ennek ellenére boldogan dolgoznak meg azért a pénzért, amely az ételt és a fedélt biztosítja gyermekeik számára.

A magyarországi Jane Goodall Intézet az ugandai JGI szervezettől vásárol ugandai asszonyok által készített gyöngyöket, hogy azokat Magyarországon továbbadva támogasson ugandai családokat. A gyöngyöket adományozóinknak adjuk ajándékul, és a nagy sikerre való tekintettel meglehetősen gyakran kell újabb szállítmány beszerzését eszközölnünk. Amennyiben egyetért céljainkkal, kérjük látogassa meg honlapunk Ajándéktárgyak oldalát, és adományozzon céljainkra, hogy ezzel önmagát is kényeztetve segítsen sok ezer kilométerre élő afrikai családokat.

Így készülnek a gyöngyök:

 

A 2016. októberi Jane Goodall Klub során az ugandai asszonyok által sodort gyöngyöket magyar önkénteseink fűzték láncra.

Október 5-én, egy őszi délutánon, szokás szerint a hónap első szerdáján tartottuk legutóbbi klubnapunkat. Ez egy bárki számára nyitott klub, aminek aktuális időpontját, témáját a Facebook oldalunkon szoktuk meghirdetni.

Mostani témánk a Gyöngyökkel az életért program bemutatása és kézművesfoglalkozással való kombinálása volt. Az előadást Eleki Abigél önkéntesünk tartotta meg, aki gyöngyfűzésben is profinak mondható. Pár mondatban bemutatta a Bead for Life programot, amely az ugandai asszonyoknak segít konkrét munkalehetőségekkel, és szakmai továbbképzésekkel. A régióban nehéz jövedelemhez jutni, ezért indította el az amerikai székhelyű alapítvány ezt a nagyszerű programot.

A Jane Goodall Intézet 2010-ben csatlakozott a programhoz úgy, hogy mi is elérhetővé tettük az asszonyok által készített papírgyöngyöket és az abból készült ékszereket. „Adományboltunk”-ban a honlapon keresztül, vagy rendezvényeken lehet ezekhez adomány fejében hozzájutni.

Megnéztük videón, hogyan is néz ki ez a program,és hogy készülnek pontosan a gyöngyök:

Ezután megpróbáltuk rekonstruálni, leutánozni a gyöngykészítés menetét. Mondhatjuk, hogy sikerrel, de még sokat kell gyakorolni! Aztán elérkezett a nyakláncok készítése az ugandai gyöngyökből. Ezt leegyszerűsítve Abigél tanította meg nekünk. Olyan jól belejöttünk, hogy sikerült körülbelül 50 darabot készítenünk. Ahány darab, annyiféle lett!

Köszönjük vendégeinknek a részvételt és a munkájukat, és Abigélnek az előadás megtartását, ismét egy jó hangulatú összejövetel részesei lehettünk. A vendégek közt üdvözölhettük a National Fashion League Hungary elnökét Walek Gabriellát is, akivel egy közös projekt kidolgozása is szóbakerült, ami segíthet közelebb vinni az emberekhez a segítségnyújtás egyszerű, és az újrahasznosított anyagok divatcélú felhasználásának lehetőségét is, vagy akár mindkettőt egyszerre.

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: Iroda - 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.
Számlázás - 1089 Budapest, Orczy tér 4/a/1. 3/1.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-2-42