A tanösvény története

Előzmények:

A Magyar Madártani Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2011-ben indította el a haragossikló élőhely-védelmi programját a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága támogatásával, ami elsősorban a Buda környéki területeken zajlott.

2016-ban 5 rádió-nyomkövetővel ellátott sikló monitorozását kezdték Vörös-kőváron, hogy pontosabb képet kaphassanak elterjedésükről és, hogy megismerhessük rejtett életmódjukat, amivel hozzájárulhatunk a védelmükhöz is.

Ezen a ponton kapcsolódtunk be a munkába (bár korábban is segítettünk az élőhelykezelési akciókon), ugyanis Dr.Jane Goodall 2016-os látogatásakor személyesen engedett vissza két korábban befogott egyedet az öt megjelölt közül. Ennek emlékére elnevezték őket Jane-nek és Vali-nak, ugyanis Dr. Goodall teljes neve Valerie Jane Goodall.

Az ötlet

A Vörös-kővár és környéke is folyamatosan ki van téve az urbanizációs nyomásnak. Rekreációs helyszín, számos sportversenyt rendeznek itt, kedvelt kutyasétáltató hely, és az esti bulik egyik színtere is, amiről az eldobált sörösdobozok, üvegek és illegális tűzrakóhelyek árulkodnak. Ezért is indítottunk szemétszedési akciót, illetve általunk az egyik helyszíne lett a TESZEDD! programnak.

Éppen ezért, hogy bemutathassuk az ide látogatóknak, itt élőknek, hogy milyen kincs birtokában vannak, elhatároztuk, hogy létrehozzuk a Jane Goodall Tanösvényt. Úgy gondoljuk, hogy ez némi védelmet nyújthat majd az itt élő állatoknak, növényeknek. Ha pedig megismerik az emberek ezeket a ritka élőlényeket, meg is szeretik, és utána meg is akarják majd védeni őket.

Tovább a történet folytatásához...

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42