A JGI támogatja az Izlandi bálnavadászat betiltására vonatkozó tervezetet

Megjelenés dátuma: 2023. nov. 01

Írta: Erika Helms


Fordította: Uzonyi Anna

A Jane Goodall Intézet a bálnák iránti empatikus hozzáállásra és a bálnavadászat gyakorlatának beszüntetésére szólít fel. Tengeri Emlős Bizottságunk nyilatkozatban támogatja a törvénytervezetet, amely betiltaná a bálnavadászat gyakorlatát Izlandon. Köszönjük azoknak az izlandi parlamenti képviselőknek, akik ezt javasolják, és értékeljük a folyamat átláthatóságát.


Ez az izlandi törvénytervezet jelenleg tárgyalás alatt áll (154. Törvényhozási Ülés 2023–2024: Gyűlési Jegyzőkönyv 99 — Kiadvány 99).

 


A cetek társas, hatalmas agytérfogattal rendelkező emlősök. Saját kultúrájuk van, és erős, bonyolult szociális kötelékeket hoznak létre. Ma már sokkal jobban megértjük rendkívüli kommunikációs képességeiket, bonyolult viselkedésüket és különleges közösségeiket. A hosszú ideje fennálló és kiterjedt bálnavadászati gyakorlat, amely a populációk drasztikus csökkenéséhez vezetett, egykor elfogadhatónak számított.


Ma már azonban sokkal többet tudunk a cetekről, így a tudatlanság már nem lehet kifogás a bálnavadászat folyamata során átélt szenvedés jóváhagyására. A történelem folyamán a bálnavadászat a számunkra szükséges élelmiszer és más termékek megszerzésének kegyetlen formája volt. Tisztában vagyunk azzal, hogy Izland saját bálnavadászatára vonatkozó kutatások is az állatjóléti aggodalmakat megerősítő bizonyítékokat találtak az elmúlt években.


Tudjuk továbbá, hogy az izlandi közvélemény is változik, és a legtöbb ember ma már ellenzi a bálnavadászatot, ráadásul ez az ellenállás fokozatosan növekszik. Dr. Jane Goodall életét a vadállatok, különösen az emberszabású majmok védelmének és jólétének szentelte, és sokat tanult a tengeri emlősökről barátjától, a közelmúltban elhunyt Roger Payne-től.


Biztosak vagyunk benne, hogy Roger Payne is támogatná a bálnavadászat betiltására vonatkozó üzenetet. Két évvel ezelőtt, az IWC (International Whaling Commission, Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság) megalakulásának 75. évfordulóján, Dr. Goodall másokkal együtt támogatta a cetekkel való kapcsolatunk új vízióját és az IWC új stratégiai tervét.


Csodálatos lenne látni, hogy Izland csatlakozik a természetvédelmet előtérbe helyező más országokhoz, és teljes szívvel támogatja ezt az elképzelést. Nézze meg a támogató nyilatkozatot itt és az IWC Stratégiai vízióját itt.


Határozottan hisszük, hogy Izland a világ egyik vezetőjévé válhat a tengeri természetvédelemben, és reménysugár lehet a jövő számára, példát mutatva megértéssel és együttérzéssel azok iránt az érző és intelligens lények irányt, akikkel megosztjuk ezt a világot.
Ezt a nyilatkozatot PDF formátumban letöltheti itt.

Kapcsolatfelvétel ügyében kérjük, hogy a következő e-mail címekre írjon: melodyhorrillauthor@gmail.com vagy koen.margodt@janegoodall.global

A nyilatkozatban részt vevő JGI Tengeri Emlős Bizottsági tagok listája:
Dr. Jane Goodall (DBE, Alapító – Jane Goodall Intézet és ENSZ Békenagykövete), Dr. Denise Herzing, Melody Horrill, Dr. Soojin Jang, Dr. Koen Margodt (Jane Goodall Intézet), Dr. Lori Marino (Whale Sanctuary Project), Dr. Ada Natoli, Dr. Rick Quinn (Jane Goodall Intézet), Charles Vinick (Whale Sanctuary Project) és Sarah Wertkin (Jane Goodall Intézet)

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42