A jó anya

 

A tanzániai Gombe Nemzeti Parkban a csimpánz anyák évekig gondoskodnak az utódaikról, és átadják nekik az élethez szükséges tudást. Mi is sokat tanultunk tőlük.

Megjelenés dátuma: 2023.12.22.

Írta: April Reese  Fordította: Uzonyi Anna

 

 

A képen látható fiatal kelet-afrikai csimpánz (Pan troglodytes schweinfurthii), Ficma, mindössze három hetes volt, amikor Fiona Rogers természetfotós lencsevégre kapta az anya és lánya közötti meghitt pillanatot a tanzániai Gombe Nemzeti Parkban.

A parkra jellegzetes meredek, buja völgyek és hegyvidéki rétek labirintusa rég óta vonzza a tudósokat és természetfotósokat; Gombe-ben található a világ egyik legjobban megfigyelt csimpánz populációja. Itt kezdte meg a csimpánzok tanulmányozását Jane Goodall 1960-ban, elindítva a világ egyik legrégebb óta (jelenleg már 63 éve) zajló állatokon végzett vizsgálatát.

Amikor Rogers a helyszínre érkezett, fel kellett néznie, hogy meglássa Ficmát és édesnyját, Fannit. Fanni szorosan tartotta újszülöttjét, elbújva a magas lombkoronában a felnőtt hím csimpánzok elől, akik néha elrabolják és megölik mások újszülöttjeit.

„Szerencsére pár nap múlva Fanni már nyugodtabb volt, és lemászott a fáról” – meséli Rogers. „A másik két kölykére is oda kellett figyelnie, akik abban a korban voltak, amikor a kiváncsiság gyakran bajba sodorja őket.”

Amikor a fotós látta, hogy Fanni és Ficma egy tisztáson pihen, tudta, hogy a türelme kifezetődött. „Mivel már sok éve ismerem, Fanni biztonságban érezte magát a közelemben, és megengedte, hogy elég közel menjek hozzá, hogy lefotózzam, a várható óvatossága ellenére.” A szégyellős, de kíváncsi újszülött, édesanyja ölének biztonságából egy lopott pillantást vetett a környezetére, és Rogers ekkor készítette a fotót.

 

 

A gombe-i csimpánz kutatás, amely a mai napig folyik és Fanni őseit és leszármazottait is magába foglalja, alapos betekintést nyújt legközelebbi rokonaink életébe. A nőstény csimpánzok 13 éves koruk körül érik el az ivarérettséget, és - mint Fanni példájából is látható, aki 33 évesen szülte Ficmát – évtizedeken át képesek szaporodni.

A Fannihoz hasonló magas rangú nőstényeknek joguk van a legjobb élelemforrásokhoz, a legfinomabb gyümölcsöktől a rovarokon át az alkalmankénti húsig. Emiatt gyorsabban tudnak szaporodni, mint az alacsonyabb rangú nőstények. Mint Goodall és mások is feljegyezték, a fiatal csimpánzok éveket töltenek édesanyjuk mellett, bár az emberekhez hasonlóan a csimpánzok között is vannak jobb és rosszabb anyák.

A Gombe-ben végzett, több mint 300 kutatás közül az egyik legmeglepőbb eredmény szerint az anyáknak fontos szerepe van a fiaik viselkedésének kifejlődésében. A tudósok rég óta tudják, hogy a hímek társaságkedvelőbbek, mint a nőstények.

 

Wounda és Hope, akik a Tchimpounga-ban élnek

Azonban 2014-ben, ugyanabban az évben, amikor Rogers ezt a fotót készítette, kutatók felfedezték, hogy az anyák belenevelik ezt a viselkedést a hím utódaikba. Észrevették, hogy az anyák társaságkedvelőbbek voltak, amikor fiúk született, és visszahúzódóbbak, amikor lányuk, főleg az újszülött életének első hat hónapjában.

Mindez azt sugallja, hogy a fiúk anyjukat utánozva sajátítják el ezt a fajta viselkedést. A fiús anyák ezenkívül több időt töltöttek hím csimpánzok társaságában, így kitéve a fiúkat más hímek csoportos viselkedésének. Ez a fajta anyai nevelés „fontos megfigyelésen alapuló tanulási és szociális lehetőséget nyújt az élet korai szakaszában” – írja a kutatás.

Bár a csimpánzok híresen a világ egyik leginkább tanulányozott (és leginkább kedvelt) állatai, a Gombe Nemzeti Park csimpánzai veszteségeket szenvedtek az elmúlt évtizedekben. A favágás, növénytermesztés és az új települések mind növelték az emberekkel való konfliktusok gyakoriságát, részben mivel Gombe nincs bekerítve, így a csimpánzok szabadon mozoghatnak a nemzeti parkból ki és vissza.

Ma körülbelül 90 csimpánz él Gombe-ben, míg Jane Goodall csimpánz viselkedéskutatásának korai napjaiban ez a szám még 150 körül volt. A helyi falvak lakosainak bevonásával, a Jane Goodall Intézet által készített új földhasználati terv reményt nyújt az emberek és csimpánzok közötti konfliktusok csillapítására, és biztonságban tartja Fannit és leszármazottjait.

Tudj meg többet a Gombe-ban folyó kutatásokról, és kattints az oldalunkra feltöltött cikkre:

Felfedezés, innováció és remény

 

A tanzániai Gombe Nemzeti Park

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42