A remény igazi jelentése. J.A.C.K., egy évvel később

Erika Helms 2023. szeptember 7.

 

Ahogy azt Jane Goodall írta „A remény könyve: Túlélési útmutató veszélyeztetett bolygónk számára” c. művében, a reményt gyakran félreértik és passzívnak tekintik. Az igazi remény ennek pont az ellenkezője – cselekvést és elkötelezettséget igényel.

 

Írta Susana Pataro, a JGI Érdekvédelmi Bizottságának globális elnöke

 

Roxane Coutenier és Franck Chantereaux, a J.A.C.K. kongói főemlős-menhely igazgatói a remény megtestesítői és a tetterő élő példái. Amikor 2006-ban rájöttek, hogy ha gátat akarnak szabni a Lubumbashi (Kongói Demokratikus Köztársaság) utcáin zajló illegális csimpánzcsempészetnek, akkor menhelyet kell létesíteniük, elindították a projektet és azonnal óriási akadályokba ütköztek. A legdrámaibb ezek közül 2006 szeptemberében egy gyújtogatásos támadás volt, ami két csimpánzbébi halálát okozta – Jak és Touzo ugyanis belepusztultak az égési sérüléseikbe.

A tragédia nem akadályozta meg őket az erőfeszítéseikben – még mindig elkötelezettek a csimpánzok és a Kongói Demokratikus Köztársaság iránt. Tovább vitték a projektet, így a J.A.C.K.-et most már a Természetvédelmi Világszövetség Kongói Intézete és egy kongói vadállat-rehabilitációval foglalkozó hivatalos egyesület is elismeri, valamint a PASA (Pan African Sanctuary Association – egy 23 afrikai főemlős-menhelyet és befogadóközpontot tömörítő szövetség) is tagjává fogadta.

Tizenhét évvel később újabb tragédia kopogtatott a J.A.C.K. ajtaján. 2022. szeptember 9-én kora reggel elraboltak három csimpánzbébit – Cesar-t, Monga-t és Hussein-t -, akiket nem sokkal korábban mentettek ki illegális kereskedők karmai közül. Úgy tűnik, a szervezett bűnözés is érintett volt és még mindig erősen jelen van.

Egy évvel később a bűntény továbbra is megoldatlan. Nem tudni, hol és milyen állapotban lehetnek a bébik, valamint nem sikerült azonosítani a rablás kitervelőit.

A J.A.C.K. ennek ellenére fáradhatatlanul folytatja a munkát, további mentési akciókban vesz részt és jelenleg 144 főemlősnek ad otthont.

Cesar, Monga és Hussein története megrázta a világot. Néhány hónapja egy petíció kering a neten és azt reméljük, hogy ez segít tovább terjeszteni a három csimpánzbébi történetét, ezzel életben tartva az emléküket és a követelésünket, hogy szolgáltassanak igazságot. Kérjük, írjátok ti is alá a petíciót és adjátok tovább a hírt. Semmi nem lehet rosszabb, mint az apátia.

 „Hozzátok haza a csimpánzokat” petíció: https://www.change.org/p/bringthechimpsbackhome

 

Miért fontos ez a petíció?

Friends of J​.​A​.​C​.​K. Sanctuary kezdeményezése

Oszd meg a hírt, és használd a #bringthechimpsbackhome hashtag-et!

 

Nem pénzt kérünk.

Szeptember 9-e óta menhelyünk a J.A.C.K. mindennapi élete gyökerestől felfordult. Az éjszaka közepén ismeretlenek betörtek a menhelyünkre azzal a szándékkal, hogy fiatal csimpánzokat raboljanak.

Monga-t (5-6 éves nőstény), Hussein-t (hím, még nincs 3 éves) és Cesar-t (2 és fél éves hím) elhurcolták és ismeretlen helyre vitték. Három csimpánzbébit, akit épp akkor mentettünk meg és akiknek az alapítók boldogan nyújtottak volna egy második esélyt az életben.

Pár órával a borzalmas rablás után a bűnözők egy szörnyű videót küldtek, amelyben a traumatizált kölykök láthatók, majd később horribilis, hat-számjegyű váltságdíjat követeltek a szabadon bocsátásukért cserébe.

Azzal is fenyegetőztek, hogy lefejezik az egyik bébit és elküldik a fejét a menhelynek, ha nem teljesítjük a követelésüket. A rablók nem rettentek vissza attól sem, hogy a menhely alapítóit és családtagjait halálosan megfenyegessék, amennyiben értesítik a rendőrséget.

Ez az első olyan eset a vadállat-menhelyek történetében, hogy emberszabásúakat hurcolnak el váltságdíjért. Ezzel a tettükkel a rablók az állatkereskedelem egy újabb szintjére léptek, hiszen így arra ösztönzik a rossz szándékú embereket, hogy további menhelyeket támadjanak meg a Kongói Demokratikus Köztársaság területén vagy bárhol a világban.

A rablók később egy második videót is küldtek, amelyben a csimpánzkölykök egészségtelen környezetben láthatóak, de – a szörnyű fogvatartási körülmények ellenére – még életben voltak.

Ez volt az utolsó videó, azóta nincs hír sem a rablókról, sem a kölykökről. Emiatt a legrosszabbtól tartunk. Eladták őket? Elpusztultak? Cesar és Hussein, a két apró csimpánzbébi bele is pusztulhatnak a gyászba, a figyelem és a szeretet hiányába. Rettenetesen aggódunk és csak a három csöppségre tudunk gondolni, csak értük imádkozunk.

Állandó készültségben vagyunk a J.A.C.K.-nél és mióta a kölyköket elhurcolták, az alapítók kérték a menhely védelmének a megerősítését. Eddig semmi nem történt. Roxane, az alapító, aki kezdetben a rablókkal tárgyalt és emiatt életveszélynek volt kitéve (Franck, a férje épp külföldön tartózkodott a bűncselekmény idején) megerősített személyi védelmet igényelt, de kérését nem hallgatták meg….

Immár öt hónap telt el, mióta a bébiket ellopták. Mivel a csimpánzok a kongói állam nemzeti örökségét képezik, az állam feladata, hogy a nyomozást lefolytassa. A J.A.C.K-nek ehhez nem állnak rendelkezésre jogi eszközei.

Sajnos az állam nem hajlandó megosztani az információt az alapítókkal. Nem tudjuk, épp mi történik. Azonban egy dolog biztos: a kölyköket még nem találták meg! Egyedül vagyunk és úgy érezzük, cserbenhagytak minket, miután olyan sok ígéret elhangzott, hogy segítenek nekünk megtalálni őket…. Ez végtelenül szomorú!

Forrás: www.jacksanctuary.org

Csatlakozz az aláírásoddal, hogy a világ megismerje a történetet és hogy igazságot szolgáltassanak.

Menhelyünk a J.A.C.K. a PASA ( https://pasa.org/ ),valamint az ICCN Congolese Institute for Nature Conservation  ( https://www.iccnrdc.org ) hivatalos tagja.

 

 

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: Iroda - 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.
Számlázás - 1089 Budapest, Orczy tér 4/a/1. 3/1.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-2-42