Az ASU-ban kap helyet a Jane Goodall Intézet csimpánz archívuma

ASU News

Fordította: Engi Csilla

A Gombe Nemzeti Parkban vadon élő csimpánzok több mint 60 éves megfigyeléseinek hagyományos, papíralapú archívuma, amelyet Jane Goodall – a Jane Goodall Intézet alapítója, az ENSZ Békenagykövete – hozott létre, és amely több száz kutató kézzel írt jegyzeteinek százezreit tartalmazza, új otthonra lel az Arizonai Állami Egyetem legújabb, legmodernebb kutatóépületében, az Interdiszciplináris Tudomány és Technológia 7. épületében (ISTB7).

A Jane Goodall Intézet Gombei Kutatási Archívuma nevet viselő archívum felügyeletét Ian Gilby primatológus, az Emberiség Eredete Intézet (IHO) kutatója, az Emberi Evolúció és Társadalmi Változások Tanintézetének docense látja el.

 

Gombei csimpánz. Fotó: Ian Gilby

A Gombei Nemzeti Parkban vadon élő csimpánzokat tanulmányozó terepi asszisztensek és diákok egész hada nyüzsgött az 1960-as évek végén egy távoli tanzániai táborhelyen. A kutatás, amelyet a neves etológus és természetvédő Jane Goodall indított el, átalakította a legközelebbi élő rokonainkról, és  ezáltal a saját, világban elfoglalt helyünkről alkotott felfogásunkat.

Jane Goodallnak a csimpánzok eszközhasználatára, vadászatára és összetett társas kapcsolataira vonatkozó korai megfigyelései forradalmasították a primatológia területét.

Azóta egy elkötelezett csapat minden nap kézzel rögzíti adatlapokra a csimpánzok életére– a csoportalkotásra, a táplálkozásra és a csoportrangsorra– vonatkozó információkat, valamint ugyancsak kézzel írott feljegyzéseket készítenek a csimpánzok viselkedésének beszámolókon alapuló megfigyeléseiről, beleértve a kurkászást, a szerszámhasználatot, a rangsor kialakítását és a párzást.

Az 1990-es évek elején egy gombei kutató, Anne Pusey vezette a felbecsülhetetlen értékű archívum adatainak rendszerezésére, megóvására és elemzésére irányuló óriási erőfeszítéseket. Az adatokat egy hatékony relációs adatbázisba rendezték, amelynek köszönhetően számos izgalmas és fontos, Goodall korai kutatási eredményeire alapuló felfedezés született, és amely adatbázis továbbra is nélkülözhetetlen szerepet tölt be a csimpánzok hosszú távon történő megismerésében.

A Gombei Csimpánz Adatbázis (Gombe Chimpanzee Database), a papíralapú archívum digitális adattárának igazgatójává Gilby-t választották.

 

 

Pusey közelmúltbeli nyugdíjba vonulása után a Jane Goodall Intézet új partnerséget alakított ki az ASU Emberiség Eredete Intézetével: az archívum és az adatbázis kurátora a jövőben Gilby lesz, aki 20 évet töltött kutatói munkával Gombéban, és aki egykor Pusey doktorandusza volt. Ezt a felbecsülhetetlen értékű szellemi kincset tudományos és történelmi értéke miatt megfelelő védelemben kell részesíteni és meg kell őrizni, ugyanakkor a kutató tudósok számára is hozzáférhetőnek kell maradnia.

- Ez egy valóra vált álom - mondta Gilby. „Egész szakmai pályafutásom azzal telt, hogy ezzel a csodálatos adatállománnyal dolgozhattam, és alázattal tölt el, hogy részt vehetek jövőjének formálásában is, amely még sok izgalmas felfedezést tartogat legközelebbi élő rokonainkkal kapcsolatban. Különösképpen az tölt el lelkesedéssel, hogy az adatokat és a felfedezéseinket még inkább hozzáférhetővé tehetem a globális közönség számára." 

Lilian Pintea, a Jane Goodall Intézet természetvédelmi tudományokért felelős alelnöke hozzátette: „Izgatottan várjuk, hogy szorosabbra fűzhessük az együttműködésünket Ian Gilby-vel és kiterjeszthessük az új partneri kapcsolatot az ASU IHO intézetével, mert ennek segítségével a hosszú távon gyűjtött gombei adatsorok az interdiszciplináris tudományos kutatás és természetvédelem globális eszközeivé válhatnak.”

Az Emberiség Eredete Intézet primatológiai szakértelmére, az ugandai Kibale Nemzeti Parkban dolgozó Kevin Langergraber csimpánzkutató munkásságára, valamint a Kenyában páviánokat tanulmányozó Joan Silk régensprofesszor terepi kutatásaira építve, az archívum áthelyezése az ASU-t és az Intézetet a vadon élő főemlősök globális noninvazív kutatási központjává avatja.

A felbecsülhetetlen értékű Gombei Kutatási Archívum világszínvonalú elhelyezést érdemel. A kutatási anyagok folyamatos védelme érdekében az ASU befektetői kampányt indított, hogy a tárolóhelyiségekbe savmentes, minőségi archiválást lehetővé tevő mappákkal ellátott tűz- és vízálló iratszekrényeket szerezzenek be. A Jane Goodall Intézet Gombei Kutatási Archívum alapja számára ezen a felületen keresztül lehet adományozni.

A Jane Goodall Intézet megjegyzése:

Időközben partnerséget alakítottunk ki a Mediavalet vállalattal, akik digitalizálják a kutatási eredményeket is. Erről nemrégiben született cikk itt a honlapon.

 

 

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42