Csempészek: elrabolt csimpánz kölykök, orrszarvú szarv kereskedők bebörtönzése, lefoglalt szamár szervek

Mongabay 2022. szeptember 21.

Fordította: Szabó Anna

 

LUBUMBASHI, Kongói Demokratikus Köztársaság – Három csimpánzt raboltak el és tartanak fogva váltságdíjért, miután idegenek betörtek egy főemlős menhelyre a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Franck Chantereau, a  J.A.C.K. Főemlősök Rehabilitációs Központjának (J.A.C.K. Primate Rehabilitation Centre.) alapítója szerint a rablók szeptember 9-én hajnali 3 óra körül jutottak be a déli Lubumbashi városban lévő 7 hektáros létesítményébe ahonnan elvitték a csimpánzokat.

Azóta a váltságdíjat követelő rablók többször üzentek a központnak. Chantereau azt mondja azzal fenyegetőztek, hogy megölik a 2 és 5 év közötti majmokat, és visszaküldik a fejüket a menhelyre, ha a követeléseik nem teljesülnek. A J.A.C.K. együttműködik a bűnüldöző szervekkel és más partnerekkel a rablók felkutatása és a fiatal csimpánzok megmentése érdekében. A bűnüldöző szervek azt kérték, hogy az ügy egyes részletei ne kerüljenek nyílvánosságra.

"Ez egy rémálom... ez egy hatalmas katasztrófa" – mondta Chantereau a Mongabay-nek telefonon a Kongói Demokratikus Köztársaságból. "Az elmúlt 18 évben sok kihívással néztünk szembe. De még soha nem tapasztaltunk ilyesmit: majmok elrablását. Azzal is fenyegetőztek, hogy elrabolják a gyerekeimet és feleségemet."

 

Három fiatal csimpánzt raboltak el a lubumbashii J.A.C.K. Primate Rehabilitation Centre-ből szeptember 9-én, a hajnali órákban. A kép a J.A.C.K Primate Rehabilitation Centre tulajdona.

 

A J.A.C.K. egyike a Kongói Demokratikus Köztársaság három majom menhelyének. Jelenleg mintegy 40 csimpánznak (Pan troglodytes) és különféle főemlősöknek ad otthont, köztük a veszélyeztetett aranyhasú mangabeynek (Cercocebus chrysogaster), lesuláknak (Cercopithecus lomamiensis) és farkas mona majmoknak (Cercopithecus wolfi). 2006-os alapítása óta a központ csapata rehabilitált már csimpánzokat és más főemlősöket, akiket vadállatcsempészektől mentettek meg. Menedéket, élelmet és gyógyszereket biztosítottak az állatok számára, és azon dolgoztak, hogy javítsák a közvélemény tudatosságát a vadállatok illegális kereskedelmével kapcsolatban.

Adams Cassinga, a ConservCongo, egy olyan kongói nem kormányzati szervezet (NGO) igazgatója, amely a vadon élő állatokkal és növényekkel kapcsolatos bűncselekményeket vizsgál és segíti azok büntetőeljárás alá vonását, azt mondja, hogy az eset aggasztó jele annak, hogy a vadálatcsempészek hatékony bűnüldözés hiányában egyre merészebbek.

"Az ilyen esetek nagyon ritkák, ez az első alkalom, nemcsak Afrikában, hanem az egész világon, még nem hallottam ilyenről. Hallottunk már olyanról, hogy a vadon élő állatokat pajzsként, illetve politikai vagy társadalmi eszközként használták. Ez az első alkalom, hogy olyan emberekről hallok, akik szó szerint elrabolják az állatokat váltságdíjért" - mondta Mongabay-nek egy telefonos interjúban.

"Ezek a bűnelkövetők új szintre emelték a vadon élő állatokkal kapcsolatos bűnözést. Ez megköveteli, hogy a rendfenntartók felvegyék velük a kesztyűt. Terjed a pánik és a félelem."

A csimpánzok elrablása a Lubumbashi menhelyről mindössze néhány héttel azután következett be, hogy szándékos gyújtogatást történt az APPACOL-PRN irodái ellen. APPACOL-PRN egy olyan civil szervezet, amely elkobozza a védett állat részeket és az élő vadállatokat a csempészektől, és gyakran együttműködik olyan állatmenhelyekkel, mint a J.A.C.K.

Az augusztus 8-i tűz Lodjában, a Kongói Demokratikus Köztársaság központi részén fekvő Sankuru tartomány egyik városában megsemmisítette a szervezet összes nyilvántartását, kampányanyagát és felszerelését.

"Biztosak vagyunk abban, hogy ezt a tüzet szándékosan gyújtották a csempészettel kapcsolatban álló emberek”, mondta Heritier Mpo, az APPACOL-PRN igazgatója e-mailben, "mivel az ezt megelőző két hónapban sok fenyegetést kaptunk, miután segítettünk tobzoska pikkelyek, bonobók, okapi bőrök, papagájok elkobzásában és vadállatcsepészek letartóztatásában olyan fegyverekkel együtt, amelyeket állatok megölésére használnak."

Mpo szerint az eset hátráltatni fogja a csoport munkáját, de tervezik az újjáépítését és a munka folytatását.

Az augusztus 8-i tűzvész Lodjában, a Kongói Demokratikus Köztársaság központjában megsemmisítette az APPACOL-PRN civil szervezet összes nyilvántartását és felszerelését. A kép a J.A.C.K Primate Rehabilitation Centre tulajdona

 

BLANTYRE - Az orrszarvúkat világszerte fenyegető veszélyeket bemutató új publikáció közzététele előtt Olivia Swaak-Goldman, a Wildlife Justice Commission ügyvezető igazgatója elmondta: szerinte nagyobb nemzetközi együttműködésre lenne szükség az orvvadászat, az orrszarvúszarvak vétele és kereskedelme mögött álló bűnözői hálózatok azonosításához és kivizsgálásához.

Swaak-Goldman a Mongabay-nek elmondta, hogy az orrszarvúszarv-lefoglalások elemzése az elmúlt 10 évből azt sugallja, hogy a szervezett bűnözés áll a rinocérosz orvvadászat és a szarv kereskedelem mögött.

"Az orrszarvúk orvvadászata és a szarv kereskedelem továbbra is fenyegetést jelent az orrszarvúak létezésére, és egy olyan szintre lépett, amely transznacionális szervezettbűnözésre utal. Az elmúlt tíz évben az orrszarvúszarv-lefoglalások mennyisége jelentősen megnőtt, annak ellenére, hogy csökkent az orvvadászat, amelyet nagyrészt hat országban zajlik."

Augusztusban a Traffic nevű Természetvédelmi és Vadvédelmi Nemzetközi Unió szervezete jelentést tett közzé, amely szerint mind az afrikai, mind az ázsiai orrszarvúk orvvadászata 2018 óta a mélypontra csökkent. A jelentés szerint 2,707 orrszarvú lett orvvadászat áltdozata Afrikában 2018 és 2021 között, de az elejtett orrszarvúk aránya a kontinensen a 2015-ös teljes népesség 5,3% -áról 2021-re 2,3% -ra csökkent.

A feljegyzett orrszarvú orvvadászat kilencven százaléka Dél-Afrikában történt, többnyire a Kruger Nemzeti Parkban, ahol a kihalás szélén lévő fehér orrszarvúkat (Ceratotherium simum) öltek meg. Összességében a fehér orrszarvúk száma csaknem 10%-kal csökkent a 2021-ig tartó három évben, míg a kritikusan veszélyeztetett fekete orrszarvú (Diceros bicornis) populációi nagyjából 12%-kal nőttek.

"Cáfolhatatlan bizonyítékok támasztják alá a szervezett bűnözés részvételét az orrszarvú orvvadászatban és az orrszarvúszarvú-kereskedelmben " - mondta.

"Egyértelmű, hogy az orrszarvúszarv-ellátási lánc országai és területei számára előnyös lehet, ha ezt a kérdést az igazságszolgáltatás szemüvegén keresztül is megvizsgálják, és nem csak a természetvédelem felöl közelítik meg" - mondta Swaak-Goldman.

"A szervezett bűnözés más típusainál gyakran alkalmazott, fejlett bűnüldözési módszereket szélesebb körben és következetesebben kell alkalmazni annak érdekében, hogy összehangolt, globális választ lehessen adni az orrszarvúszarv-kereskedelem kezelésére."

 

Fehér orrszarvú a Kruger Nemzeti Parkban, Dél-Afrikában. Kép: Rhett Butler.

 

KAMPALA - Az Ugandai Vadvédelmi Hatóság (Uganda Wildlife Authority - UWA) üdvözölte a vadon élő állatokkal és növényekkel kapcsolatos bűncselekményekre szakosodott különleges bíróság legújabb ítéletét. Al-Maamari Maged Mutahar Alit és Abubakari Mustafat, akiket május 29-én tartóztattak le az Entebbe repülőtéren 26 darab 15 kilogramm (33 font) súlyú orrszarvúszarvval, szeptember 14-én elítélte és 42 000 dollár értékben megbírságolta a kampalai Közüzemi, Szabványügyi és Vadvédelmi Bíróság (Utilities, Standards and Wildlife Court).

Bashir Hangi, az UWA kommunikációs menedzsere szerint a 2017-ben létrehozott szakosított bíróság jelentősen elősegítette az olyan bűncselekmények üldözését, mint az orvvadászat és a vadállatok kereskedelme. Hangi szerint a bíróság felállítása előtt a bírák túl gyakran engedték szabadon a vádlottakat, annak ellenére, hogy bűnösségükre utaló erős bizonyítékok áltak rendelkezésre. Azt mondta, hogy ez annak volt köszönhető, hogy az igazságszolgáltatás tagjai rosszul mérték fel a vadon élő állatok értékét.

"Vannak olyan személyek, akik továbbra is kicsinyes játékokat játszanak itt-ott" - mondta Mongabay-nek -, „de valahogy azt utóbbi időben azt tapasztaljuk, hogy általában élvezzük ezeknek a hatóságoknak a támogatását, mivel rájöttek, hogy a vadon élő állatok nem az UWA-ért vannak, hanem Ugandáért és az ugandaiakért, és így érdekükben áll, hogy megvédjék."

A hónap elején, szeptember 1-jén ugyanez a bíróság 10 év börtönbüntetésre ítélte Vincent Tumuhirwát és Robert Arihót védett vadállatfajok illegális birtoklása miatt. A két férfi oroszlánokra (Panthera leo) és fehér hátú keselyűkre (Gyps africanus) vadászott és ölt meg az Erzsébet Királynő Nemzeti Park (Queen Elizabeth National Park) Ishasha szektorában.

A szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságban a közelmúltban szintén felállítottak egy a vadon élő állatokkal és növényekkel kapcsolatos bűncselekményekkel foglalkozó speciális bíróságokat. Júliusban a Virunga Nemzeti Parkban a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme, az illegális halászat és a természeti erőforrások kiaknázása elleni ügyek nagy hátralékának ledolgozására létrehozott mobil bíróság 10 napos ülésszaka több tucat ügyet tárgyalt, köztük elefántcsont, vízilófogak és oroszlánbőr kereskedelmét.

A vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelmével kapcsolatos ügyek tárgyalása mellett a mobil bíróság tájékoztató üléseket is tartott a vadon élő állatokat védő törvényekről, amelyeken a helyi közösségek mintegy 600 tagja vett részt.

 

Vincent Tumuhirwa és Robert Ariho orvvadászok ilyen oroszlánokra vadásztak az Erzsébet Királynő Nemzeti Park Ishasha szektorában. Charles J. Sharp képe a Wikimedia Commonson keresztül (CC BY-SA 4.0).

 

LAGOS - A nigériai vámszolgálat tisztjei körülbelül 7,000 szamár péniszt foglaltak le Lagos nemzetközi repülőterén. A hamisan bika péniszként bejelentett szállítmányt Hong Kongba szánták.

Bár a nigériai bűnüldöző szervek nem vezetnek statisztikákat, a vámtisztviselők az elmúlt két évben több nagy, szamárbőr-szállítmányt is feltartóztattak, amelyeket elsősorban Kínába szántak a hagyományos orvoslásban való felhasználásra. 2021-ben a vámtisztviselők 2,820 darab szamárbőrt foglaltak le.

"Az ügyek nagyságrendje megdöbbentő. Ez azt mutatja, hogy ebben kartellek is részt vesznek. Lehet, hogy ez a bűnszervezet nem feltétlenül Nigériából működik" – mondja Olajide Oladipo, a Netlink Environmental Organization, egy nonprofit természetvédelmi és érdekvédelmi szervezet ügyvezető igazgatója. "Komoly cselekvésre van szükség. Ez azt mutatja, hogy a tudatosság szintje még mindig nagyon alacsony."

2020-ban egy nigériai szenátor azt javasolta, hogy tiltsák be a szamarak megölését, illetve a bőrük vagy más részei kereskedelmét.

Míg a Nigériai Szamárkereskedők Szövetsége (Donkey Dealers Association of Nigeria) két évvel ezelőtt túl korlátozónak minősítette a törvényjavaslatot, a szövetség a közelmúltban szigorúbb büntetéseket javasolt a szamártestrész csempészettel kapcsolatban.

 

Afrikában egyre gyakrabban ölnek meg szamarakat testrész-kereskedelem miatt. A kép: Africa Gómez a Flickr segítségével (CC BY-NC 2.0).

 

Tanzánia, Botswana, Uganda, Burkina Faso, Niger és Szenegál azon afrikai országok közé tartoznak, amelyek a közelmúltban betiltották a szamárbőr és származékok exportját amely, korábban a növekvő kínai keresletet kielégítésére szolgált.

A The Donkey Sanctuary, egy egyesült királyságbeli állatjóléti és mentési jótékonysági szervezet szerint évente körülbelül 4,8 millió szamarat vágnak le kollagénben gazdag bőrükért, amely a hagyományos kínai orvoslás fontos összetevője. A jótékonysági szervezet szerint a kínai hazai termelés a szamárbőr iránti helyi kereslet kevesebb mint 50% -át fedezik.

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42

Error
Whoops, looks like something went wrong.