Eszterlánc Montessori Roots&Shoots csoport

 

A csoport képei a Galériában

Az Eszterlánc Montessori Általános Iskola egy kis létszámú, csak alsó tagozattal működő iskola, Budapesten, a XI. kerületben. A hozzánk járó gyerekek az Eszterlánc Magyar-Angol Montessori Óvodából csatlakoznak hozzánk, felmenő rendszerben. Iskolánk a Montessori módszer elvei alapján a NAT-tal kombinálva működik, családias hangulatban. A 4 évfolyamon jelenleg 16 tanulónk van, így alkotnak egy vegyes csoportot. 

 

 

Számunkra nagyon fontos az érzékenyítés, kiemelten foglalkozunk a gyerekek érzelmeivel is, nem csak a tananyag átadással. Emiatt is, illetve a környezeti nevelés sokszínűsége miatt csatlakoztunk a Roots&Shoots Programhoz. A gyerekek nagyon izgatottak, és kíváncsiak, hogy hogyan tudunk segíteni, javítani a környezetünkön; szívesen vesznek részt a projektötletek kivitelezésében. Jane Goodallról folyamatosan tanulunk és nagyon lelkesen vetjük bele magunkat a környezet jobbá tételébe.   

 

 

 

Projektek:

 

2022 április

“Szeretünk, Föld!”  - A Föld Napja

04.22.

 

 

Iskolánk kiemelten fontosnak tartja a gyerekek érzékenyítését, melyhez hozzátartozik a közvetlen és tágabb életterünk, környezetünk megismerése és annak ápolása, tisztán tartása. A Föld Napja alkalmából összevont csoportos foglalkozás keretein belül tanultunk arról, hogy mióta ünnepeljük a Föld Napját, miért fontos felhívni az emberek figyelmét Földünk jó állapotának megőrzésére, mi az, amit a Földtől kapunk és mi az, amit mi adhatunk; mit tehetünk annak érdekében, hogy egy élhetőbb, egészségesebb környezetet teremtsünk a magunk és a jövőbeli társadalom számára.

 

 

A gyerekek előhívták a már meglévő tudásukat a Föld bolygó mozgásait illetően; beszéltünk az idő múlásáról, az évszakok ciklikusságáról, valamint a nappalok és az éjszakák váltakozásáról - és mindezek okairól. Átgondoltuk és papírra vetettük, hogy miért vagyunk hálásak a Földnek, mennyi mindennel ajándékoz meg minket. A gyerekek ötleteiket, egyénileg, szív alakú papírra írták vagy rajzolták, melyekből aztán egy poszter készült.

 

 

Érzékszerveinkre utalva, az azokon keresztül tapasztalható jelenségekkel vizsgáltuk meg azt, hogy a környezetszennyezés minként jelenhet meg a Földön. (Látás: olaj a vízben, szemét, halott állatok és növények. Hallás: zaj, csend - mert nincsenek állatok az erdőben-, segítségért síró állatok hangjai. Tapintás / bőrérzékelés: kosz, durva, túl forró vagy túl hideg időjárás, valami száraz, pedig nedvesnek kellene lennie. Szaglás: kellemetlen szagok, bűz, rohadt növények, elhalt állatok tetemeinek a szaga, eldobált parfümös üvegek.)

 

 

Beszéltünk ezen kívül a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, annak szabályairól és gyakoroltuk a helyes tárolóedények megválasztását. A gyerekek egy társasjátékot játszva tehették próbára tudásukat a hulladékgyűjtéssel kapcsolatban.

Hangsúlyoztuk, hogy minden nap a Föld Napja kell, hogy legyen…

 

További képek a galériában

 

Porozók paradicsoma - vadvirágok ültetése a méhek és a pillangók védelmében

április 13.

A gyerekekkel Balázs Margó tanító egy rövid foglalkozás keretében beszélt a növények életciklusáról, a fejlődésükhöz szükséges feltételekről, valamint a növények (virágok) részeiről és azok feladatairól. Megemlítette a méhek és a pillangók jelentőségét és mesélt érdekességeket a méz készítésről. A foglalkozás keretein belül aztán a pedagógusok az iskola kertjében vadvirág magokat ültettek a gyerekekkel.

 

A már meglévő virágládákat előkészítettük: kigyomláltuk őket, eltávolítottuk az elszáradt növényeket, friss földdel töltöttük fel, majd a magokat elszórtuk és megöntöztük.

A következő időszakban izgatottan várjuk a virágok megjelenését és a beporzók látogatását. Terveink között szerepel a növekedés dokumentálása rajzokkal, fényképekkel.

 

További képek a galériában

 

2022. március

Segítsünk az otthontalan állatokon!

Iskolánk 2022. március 18-án a Budaörsi Állatmenhelynek szállított adományokat. 

Az iskolánkba járó gyerekek szülei nagylelkűen - a tavalyi évhez hasonlóan - szép számmal hoztak kutya-, és macskaeledelt, száraz tápot, illetve konzerveket az állatmenhely lakóinak.

Az összegyűjtött adományokat leadtuk a választott menhelyen, miután a gyerekekkel átbeszéltük az állattartással járó feladatokat és azok fontosságát. Említést tettünk azokról a körülményekről, amelyek oda vezethetnek, hogy egy kisállat otthontalanná válhat, valamint felhívtuk a figyelmet a menhelyeken dolgozó emberek és az őket segítő adományozók önzetlen állatszeretetére.

A gyerekek elmesélték, hogy kinek, milyen kisállata van otthon. Hallottunk történeteket a viharban vagy tűzijátéktól megriadt kutyákról, és nyugtalan macskákról. Jó volt látni, hogy a diákjainkhoz közel állnak az állatok, sokuk tanulja már fiatal korban a kis kedvencek felelős tartását. Mindannyiunkat boldoggá tett, hogy segíthettünk.

 

 

2021. december

Madaraink védelmében

Az iskolánkba járó gyerekek 2021 őszén madáretetőket készítettek újrahasznosítással. Korábbi kézműves foglalkozásokról megmaradt anyagok felhasználásával és azok díszítésével csodás madáretetők születtek, melyeket decemberben, a hidegebb idő beálltával megtöltöttünk ízletes madáreleséggel, majd kiakasztottuk azokat iskolánk kertjébe. Izgatottan várjuk a kis madár vendégeket, akik örömüket lelik nálunk a csemegézésben. 

 

Cipősdoboz akció

 


2021 decemberében is meghirdettük az iskolánkba járó gyerekek családjai körében a Cipősdoboz akciót, mely programmal - a Baptista Szeretetszolgálat országos önkéntesi  hálózatán keresztül - segíthettünk a rászoruló gyermekeknek abban, hogy szebb legyen a karácsonyuk.

 

Iskolánk szülői csapata ismét kitett magáért és rengeteg ajándékkal járultak hozzá ehhez az akcióhoz, amiket aztán a gyerekekkel együtt dobozoltunk, ügyelve arra, hogy a dobozban lévő ajándékok milyen korosztálynak, illetve fiúnak vagy lánynak volnának-e hasznosak. Végül 6 cipősdobozt pakoltunk tele sok jóval - könyvekkel, játékokkal, ruhával, írószerrel - , és örömmel adtuk le együtt Kelenföldön, a gyűjtőponton, 2021 december 16-án.

A csomagok nagy szeretettel készültek, bízunk benne, hogy legalább ekkora örömét leli majd benne az, aki kapja. 

 

 

2021. október 04.

Madáretetők készítése az Állatok világnapján

Az Eszterlánc Montessori Roots&Shoots csoport az állatok világnapja alkalmából a hazánkban telelő madarakra gondolva és az ő áttelelésüket segítve madáretetőket készített. 

 

 

Korábbi kézműves foglalkozásról megmaradt fenyőfa lapokat és konzervdobozokat használtunk fel az újrahasznosítás jegyében. A fenyőfa lapokat a gyerekek rajzai díszítik, amiket a fába égettünk, hogy tartósabbak legyenek. Festéket és egyéb kemikáliát nem használtunk a környezetünk védelme érdekében. A konzervdobozokat natúr színű madzaggal vonták be a gyerekek, majd azokat csavarral rögzítettük a falapokhoz; ide fogjuk szórni a madáreleséget.

 

 

Az elkészült madáretetőket az iskolánk udvarában helyezzük majd ki a madaraknak - a hűvösebb idő beálltával, a gyerekek által jól látható helyekre, hogy nyomon tudják követni és dokumentálni az iskola kertjében megforduló és csemegéző madarakat a tél folyamán.

 

 

2021. szeptember 22. 

Jógaóra a Béke Nemzetközi Világnapja alkalmából

 

 

A béke szimbólumait megbeszélve különböző mozgásos feladatokat hajtottak végre a gyerekek, illetve jógapózokat gyakoroltak. A páros és a csoportos gyakorlatokban erősödött az egymást segíteni akarás és a közösségi szellem. Az egyéni gyakorlatok során erősebbek, nyugodtabban lettünk. Az óra relaxálással, színezéssel zárult. 

 

 

2021. szeptember 21. 

A Béke Nemzetközi Világnapja

 

 

Bereczki Éva pedagógusunk mesélt a gyerekeknek a békéről, és ennek a napnak a fontosságáról; megbeszélték a gyerekekkel együtt ötletelve, hogy kinek-mit jelent ez a fogalom. 

A gyerekek a következő példákat hozták fel:

 

 

A gyerekek a beszélgetés során megismerték a béke szimbólumait, majd fehér galambot hajtogattak. 

Batka Bernadett beszélt a gyerekeknek Jane Goodallról és hogy ő miért lelkes képviselője a béke terjesztésének és hogyan hívja fel ennek fontosságára a Földön élő emberek  figyelmét. 

Iskolánk diákjai egy közös “Peace on Earth” posztert is készítettek, melynek mondandója, hogy együtt, közös erővel jobbá tehetjük a környezetünket, szeretetet szórva a világra. 

 

 

2021. május 14. 

Adománygyűjtés állatmenhely részére

A Budaörsi Állatmenhely részére szerveztünk adománygyűjtést, mely során a gyerekek szülei konzerves kutya-, és macskaeledelt, száraz tápot, takarókat, törölközőket hoztak be az iskolába. Az adományokat kiszállítottuk a menhelyre még aznap, ahol a kisállatok és gondozóik nagy örömmel fogadtak minket. 

 


 

Fenntarthatósági Témahét

Iskolánk 2021 június 7-i héten tartotta a Fenntarthatósági témahetet. Ennek keretein belül több kisebb projektet valósítottunk meg,  iskolán belül és kívül is. 

 

  1. június 7. 

“Fogadj örökbe!” projekt

Az újrahasznosítás adta az ötletet ennek a projektnek a kivitelezéséhez. Az alapötlet a korábbi állatmenhely adományozás során született meg. Mivel élő kisállatot nem állt módunkban örökbe fogadni, ezért a gyerekek plüss állatokat hoztak az iskolába, majd azok közül választhattak, hogy melyiket viszik haza és viselik gondját. 

Az újrahasznosítás úgy valósult meg, hogy a gyerekek olyan plüss játékot ajánlottak fel a többiek részére, amivel ők otthon már ritkábban vagy soha nem játszanak. Így a kisállat másnak tudott most örömet okozni. Az örökbefogadás feltétele az volt ,hogy a kisállatnak minden este 15 percig legalább hangosan mesét kell olvasni, mivel enni-inni nem kér. 

  1. június 9. 

Virágmag bombák készítése

A szűkebb és a tágabb környezetünk szebbé tétele érdekében, valamint a méheket, pillangókat támogatva csoportunk virágmag bombákat készített.  

Különböző virágmagokat vásároltunk, melyeket aztán összekevertünk (kamilla, kakukkfű, búzavirág, csodatölcsér, vadvirág keverék, pillangó csalogató virág keverék). A virágmagokat virágfölddel, agyagos földdel és egy kis vízzel gyúrhatóvá kevertük, majd kisméretű gömböket formáztunk belőlük. Miután a bombák kiszáradtak, papírzacskóba szortíroztuk. 


 

A gyerekek, sétáik, kirándulásaik alkalmával elejthetik ezeket a bombákat, ahol szükségét érzik annak, hogy vadvirággal, hasznos gyógynövénnyel gazdagabb terület jöhessen létre. 

 

2021. június 11.

Szemétszedés 

Csoportunk kirándulásra indult a budapesti Kamaraerdőbe. Sétánk közben sokat tanultunk a kihelyezett táblák és panelek segítségével arról, hogy mi, mennyi ideig bomlik le, ha a természetbe visszakerül, szemetelés során. A kirándulás alatt mi magunk is felszedtük, összegyűjtöttük a mások által eldobált szemetet, és ügyeltünk arra, hogy mi ne hagyjunk hátra magunk után mást, csak tiszta, rendezett környezetet. A Fenntarthatósági témahét nagyon jól sikerült, a gyerekek sok-sok élménnyel gazdagodtak. Tanultunk a Földünkről, a vizekről, a levegőről és mindemellett személyesen is sokat tettek azért, hogy a világ egy kicsivel jobb legyen tőlük, általuk. 

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42