Fordította: Engi Csilla

Az állatvilágban a csimpánzok számítanak a legközelebbi élő rokonainknak… de ezt már bizonyára sokan tudják! Azzal viszont talán nincs mindenki tisztában, hogy elképesztően egyediek, dinamikusak, és hogy minden nap többet tudunk meg róluk. Minden évben, július 14-én ünnepeljük emberszabású unokatestvéreinket, ezzel fejezve ki megbecsülésünket irántuk, amiért veleszületett értékeket hordoznak, létfontosságú szerepet töltenek be az ökoszisztémákban és megérdemlik a tiszteletünket.

Idén Dr. Jane Goodall és a Jane Goodall Intézet helyi szervezetei szerte a világon „Üdvözlő Huhogással” (csimpánz kiáltással) ünnepelik a csimpánzokat, egyúttal arra buzdítva mindenkit, hogy emeljék fel a szavukat legközelebbi élő rokonunk védelme érdekében!

A Csimpánzok Világnapján  az emberek szerte a világon közösen ünneplik a csimpánzok lenyűgöző világát és az általuk betöltött jelentős szerepet. A nap annak az évfordulónak állít emléket, amikor a 26 éves Jane Goodall 1960-ban először lépett a Tanganyika-tó partjára Gombéban, Tanzániában, azzal a céllal, hogy ezeket a titokzatos és hihetetlen élőlényeket tanulmányozza. Jane felismerései, miszerint a csimpánzok eszközöket készítenek és használnak, képesek az együttérzésre, dinamikus személyiséggel és intelligenciával bírnak, és megérdemlik a tiszteletünket, átalakította a tudomány világát, örökre újraértelmezve a más állatokhoz fűződő viszonyunkat.

 

 

Ahogy Jane fogalmazott: „nem minőségileg különbözünk tőlük, inkább csak mennyiségileg”. Ezt a tanzániai Gombe-ban elkezdett kutatómunkát napjainkban is tovább folytatja a Jane Goodall Intézet , ez a világ leghosszabb időn át tartó, vadon élő csimpánzokat tanulmányozó kutatása – 60 éve kezdődött és még mindig tart. Ez a több mint fél évszázados munka óriási felismeréseket hozott az ökológia, az állati viselkedés és az egészségügy mellett számos más területen.

 

Perrine, mentett csimpánz bébi a JGI Tchimpounga Menedékhely lakója, Kongói Demokratikus Köztársaság

2021-es Csimpánzok Világnapján azt ünnepeljük, hogy a csimpánzok mennyi mindenben hasonlítanak ránk és mégis milyen egyediek!  A komplex kapcsolatok és személyes kötelékek kialakításának képességétől a rendkívüli kommunikációs sajátosságukig, az esőerdőkben a magok terjesztésében betöltött alapvető szerepüktől kezdve saját személyiségükig és egyéni történeteikig: a csimpánzok valóban egyedülállóak.

Mikor ezeket a rendkívüli élőlényeket, az állatvilágban a legközelebbi unokatestvéreinket ünnepeljük, egyúttal igyekszünk világszerte elősegíteni védelmüket és jólétük fokozását. Magánszemélyek, civil szervezetek, kormányok és vállalatok közötti együttműködés révén hozzájárulhatunk a csimpánzok jobb megértéséhez, az irántuk tanúsított együttérzés növeléséhez és jólétük fokozásához.

 

CSIMPÁNZ tények

A csimpánzok különlegesek, mert:

 

Gremlin 2019. augusztus 21-én született fiával, Goodalival a Gombei Nemzeti Parkban.

A csimpánzok fontosak 

 

A csimpánzok hasonlítanak a leginkább az emberekre

 

Zeze, mentett csimpánz kölyök a JGI Tchimpounga Menedékhely lakója, Kongói Demokratikus Köztársaság

Sajnos a csimpánzok az IUCN vörös listáján veszélyeztetett státuszú besorolással szerepelnek. A 20. század fordulóján Egyenlítői Afrika 25 országában becslések szerint 1-2 millió csimpánz élt. A jelenlegi (legmerészebb) becslések szerint mindössze 340 000 csimpánz maradt fenn, 21 afrikai országban. Olyan fenyegetésekkel kell szembenézniük, mint az élőhelyvesztés, a betegségek, a fragmentált (egymástól elszakadt) populációk és az illegális vadállat-kereskedelem. Sajnálatos módon a világ számos pontján még orvosbiológiai kutatóintézetekben , illegális házikedvencekként, vásári mutatványosbódékban vagy akkreditációval nem rendelkező állatkertekben tartják őket fogságban. Közösen kell dolgoznunk azért, hogy véget vessünk ezeknek a fenyegetéseknek, javítsuk a fogságban élő egyedek jólétét, és megmentsük a csimpánzokat !

 

Cselekedjünk a Csimpánzok érdekében!

Számos módja van annak, hogy „üdvözlést huhogj” a csimpánzoknak: #GiveaPantHoot

 

 

#GIVEAPANTHOOT

Huhogj üdvözlést velünk a Csimpánzok Világnapja alkalmából!

 

A csimpánzoknak sajátságos egyedülálló módon kommunikálnak egymással, hangadás (vokalizáció) útján. Az egyik ilyen hangadásukat „üdvözlő huhogásnak” hívják, a csimpánzok így köszöntik egy „helló”-val a másikat.

A csimpánzok jellegzetes hangadással, „üdvözlő huhogással” köszöntik egymást, ahogy Dr. Goodall  is teszi minden előadása alkalmával. Rögzítsd a legjobban sikerült huhogásodat, és tedd közzé a közösségi médiában #WorldChimpanzeeDay @janegoodallintezet címkével, így esélyed lesz szerepelni az oldalunkon.

 

Dr.Jane Goodall üzenete ezen a szép napon: 

 

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42