Hagyományos földtulajdonosok ösztönzik a Murujuga Nemzeti Park ENSZ Világörökségi listára való kerülését

2023 szeptember 01.
 
 

Fotó: ABC Pilbara: Amelia Searson

 

Vince Adams tiszteletteljes, amikor országához beszél az ausztrál Pilbara parton. „Ez a – nyugtató és simogató – szellő ezt mondja: ’Igen, maradhatsz’.” Mr. Adams a Ngarda-Ngarli tagja, az öt bennszülött törzs egyike, amelyek a Burrup-félszigeti (Karratha-tól északra, Perth-től mintegy 1500 kilométerre északra) Murujuga Nemzeti Park védelméért felelősek. A keskeny vízmosások és Corymbia aparrerinja fák szabdalta táj, a park, a világ legnagyobb sziklarajz gyűjteményének otthona – kétmillió sziklarajz, köztük akár 50 ezer évesek.

 

Fotó: Clinton Walker

Nemrég megszűnt a területen az erőforrás ágazat, ezzel együtt a fejlesztés és az örökség közötti egyensúly is, ami tiltakozásokhoz, vitákhoz vezetett. A hagyományos földtulajdonosok és ügyvédek kétségbeesett küzdelmet indítottak a gazdag kulturális örökséggel bíró táj megvédésére, ezért ezen a héten Sydney-be utaznak, hogy a kérvényt nyújtsanak be az ENSZ Világörökségi listájára való kerülés lehetőségének érdekében. „A világörökségi jelölés azért fontos számunkra, mert azt a Ngarda-Ngarli vezeti és mert tükrözi az országról való gondoskodásunkat,” mondta Peter Hicks, aki a Murujuga Őslakos Társaság (MAC) elnöke.

„Az időseink azért szeretnék megosztani a történeteiket és a tudásukat a Murujuga-ról, mert úgy döntöttek, hogy a kultúra megvédésének legjobb módja, ha megosztják azt másokkal.”


„Ez az esemény jó lehetőség erre.”

Az UNESCO lista a terület ’magasabb fokú védelméért’

A Murujuga Nemzeti Parkot a szövetségi kormány februárban jelölte hivatalosan az UNESCO listára, az őslakosok kulturális örökségének fontos helyszíneként. „Minden amit Murujuga-ban látsz – a dombok, a creekek, a fák, a spirituális helyek, a sziklarajzok és a táborhelyek – ez mind a történetünk része,” mondta Mr. Adams.

 

Vincent Adams szeretné, ha a világ megismerné a népének és Murujugának a kapcsolatát (ABC Pilbara)

A park 5000 hektáron terül el, a Burrup-félszigeten, amely intenzív bányászat és ipari termelés helyszíne is. Nemrég a Murujuga-nak az ipari területhez való közelsége aggodalomra adott okot a sziklarajzok védelme miatt. A Világörökségi listára való kerülés a park területét 100000 hektárra növelhetné. „A terület magasabb fokú védelméért törekszünk a világörökségi listára,” mondta Belinda Churnside a MAC igazgatója.

„Nem akarunk itt további fejlesztéseket.”

 

Belinda Churnside szerint a földet meg lehet osztani a látogatókkal (ABC Pilbara)

 

Ms Churnside egy Ngarluma nő, aki azt mondja, hogy az UNESCO listára való felkerüléssel világszerte megismernék és elismernék a népét. „Az összes látogatóval megoszthatnánk ezt a helyet,” mondta. „Ha vannak látogatók, akik szeretnének ide jönni, hát jöjjenek. Készségesen osztozunk veletek és tanítunk benneteket a földünkön és a vizünkön.”

 

’Nem megyünk sehova’

Az ICOMOS (Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa) – amely a kulturális örökségek esetében az UNESCO Világörökség Bizottságának az elsőszámú tanácsadó testülete – idei összejövetelén tárgyalni fogja a Murujuga kulturális jelentőségét. Mr. Adams azt tervezi, hogy Ms Churnside-dal és Peter Cooper Murujuga vénnel együtt elutazik az eseményre, hogy bemutassák Murujuga globális jelentőségét.

„Murujuga fontos hely a pilbarai és azon túli őslakosok számára,” mondta Mr. Adams.

Azt akarja, hogy a világ tudomást szerezzen Murujuga-ról és tanúja legyen annak, hogy milyen kapcsolat van az őslakos törzsek és a föld között. „Ezt akarjuk, hogy lássa a világ. A mi kötődésünk még létezik,” mondta Mr. Adams. „Nekünk ez még megvan, és nem megyünk sehova, és azt akarjuk, hogy erről tudjon a világ.”

 

 

Megjegyzés:

Az ICOMOS konferencia 2023. augusztus 31. - szeptember 09. között zajlott le. 

Az ausztrál kormány februárban jelölte (formálisan) a Murujugát a várományosi listáról és úgy számolják, hogy kb. 18 hónap az UNESCO döntési folyamata, legjobb esetben is 2024 közepén kerülhet fel a Világörökségi listára.

A Murujuga Nemzeti Parkról még többet megtudhatsz a Park honlapján.

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42