2021. április 10-ére egyéni akcióra hívtunk mindenkit, aki szeretett volna már kiszabadulni otthonról és megsegíteni a friss, tavaszi erdőt a Dunakanyar kisváci térségében. Ha Budapest felől érkezünk, a Nyugati pályaudvarról 30 perc alatt A Buki-tó egy kedves kis horgásztó, ami 10 percre van a Dunától. Mellette van az ártéri terület, amit többször elönt a víz, idén is már kétszer kiáradt. Amikor a Duna kiárad, hozza magával az összes szemetet, amit csak tud és a visszahúzódáskor mindez az ártéri területeken gyűlik össze.

A bájos kiserdei részen és a tóparton gazdag élővilág található: szürkegémek, kócsagok, jégmadarak, kormoránok, tőkés récék. A kacsák hangos csobbanással vigadoznak, a jégmadarak gyönyörű ékszerként villannak, a gémek úgy és olyan hangosan rikácsolnak pipaszár lábaikon, mintha a tájat őriznék A mocsárban - épp a közepén - mocsári teknőst találtam és lassan már kezdődik a béka koncert is. 1, 5 éve élek itt és rendszeresen hordom ki a szemetet a kiserdőből, a tópartról, a bicikli út mellől. Idén arra jutottam, hogy szívesen venném, ha hasonló gondolkodású, zöld társakkal tennénk ezt.

 

Meghívásomra a BagolyBükk Környezet és Természetvédelmi Egyesület tagjai, és a Jane Goodall Intézet önkéntesei is csatlakoztak. Külön köszönet Kádár Andrisnak és Boldog Gabriellának a segítségért, a nyitottságért, a szervezésért.

Ráadásul Glóbi is itt volt velünk!

 

Április 10.-én 10h-kor találkoztunk a megadott helyszínen, egy bicikli út régi vas sorompójánál. Míg én a pesti és szentendrei csapatot szedtem össze, a helyszínre érkezők már maguktól elindultak, hiszen ezen a pici ösvényen, nagyon sok illegálisan lerakott szemét volt. Mindenféle formátlan tárgy került elő, a gumicsövektől, a vaslábasig, a törött székektől a formátlan műanyagokig. Alapvetően nagy szemeteszsákba pakoltunk és az emberek, családi-baráti kis csoportokban, megfelelő távolságban folyamatosan dolgoztak.

Én, pesti barátaimmal a Buki-tó bal széléhez mentem, ahol rengeteg uszadékfa van és nagyon sok fennakadt szemét. Botladozva, a bokánkra vigyázva lépegettünk előre és hamarosan rengeteg fém üdítős dobozt is találtunk, amit külön zsákban, a Zöld Menedék Kutyamenhely számára gyűjtöttünk össze.

Óriási szerencsénkre jó pár erős férfi is jelen volt, illetve fiatal fiúcskák is, akik hatalmas munkát végeztek: közel 50 darab gumiabroncsot szedtek ki az ártéri részből. Szó szerint 2-3 fős csoportokban átfésültük a kiserdőt. Fiatalok lelkesen és elővigyázattal szedtek ki valami összetört üvegtáblát – nagyon büszke voltam rájuk – dupla zsákokba került és ráírtuk, nehogy valaki megsérüljön az elszállításnál.

A madarak csiripeltek, az erdő ránk mosolygott és gyönyörű volt a táj! Nagyon hamar megteltek a zsákok és három óra külön és a járvány helyzetre való tekintettel mégis közös munka után 50 zsák szemetet, 50 kisebb-nagyobb autógumi abroncsot szedtünk ki az adott területről. Többségében műanyag palackot, fém palackokat és mindenféle tárgyat, a feljebb felsoroltakon kívül: asztal, seprű és hosszú vászon anyagok is voltak a területen.

Lelkesen és elégedetten néztük az eredményt 50 zsák szemét, 50 db autógumi abroncs sorakozott a bicikli út, a régi sorompó mellett. Köszönet az összes résztvevőnek, a társ-szervező egyesületeknek és az Önkormányzatnak, aki pár nappal később, maradéktalanul elszállította a szemetet, a hulladékot.

Az erdő egyre szebben pompázik és csodás érzés itt sétálni. Folyamatosan gondolkozunk azokon a lehetőségeken, amik segítik a természetes élőhelyek megőrzését és a környezetünk megóvását. Örömmel látunk a következő alkalmakon is. Ha a környezetvédelmi, természetvédelmi cikkek, környezeti nevelési hírek érdekelnek, keresd a Zöld Hobbit facebook oldalamat.

Szeretettel látlak! Szépséges tavaszt mindenkinek!

     

Simon Szilvia, önkéntes és a Zöld Hobbit kitalálója

 

A mocsári teknősök is örültek a megtisztított területnek. :-)

 Borítókép: https://pecatavak.hu/V%C3%A1ci-BukiHoltDuna

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42