DR. LILIAN PINTEA BEMUTATJA A KÖZÖSSÉGVEZÉRELT TERMÉSZETVÉDELMET

TECHNOLÓGIA ÉS ESZKÖZÖK

ÍRTA : ASHLEY SULLIVAN, 

A Jane Goodall Intézet közösségvezérelt megközelítése már 30 éve élen jár annak a felismerésében, hogy a helyi közösségeknek igénye van az együttműködésre és arra, hogy a természet védelmét magukénak érezzék.

 

 

Dr. Lilian Pintea, a Conservation Science alelnöke ezt a munkát nemcsak technológiai és tudományos innovációkon keresztül fejlesztette, hanem olyan kulcsfontosságú partnerek együttműködésével is, mint az Esri. Ennek során adatokat használt fel, amelyek segítségével létrehozott olyan keretrendszereket és funkcionális alkalmazásokat, amelyek a helyi közösségek részére biztosítják a leghatékonyabb, leggyakorlatiasabb módját a természetvédelemmel kapcsolatos döntések és a fenntartható fejlődés megvalósításában.

 

 

A 2021-ben megrendezett Esri Geodesign konferencián Dr. Pintea több részletet is megosztott a Geodesign speciális felhasználási eseteiről a Tacare program során. Ez a program egy, a csimpánzok élőhelyein megvalósuló közösségvezérelt megközelítés. A helyi közösségekkel együtt megvalósított Geodesign módszerek során a nagy felbontású szatellit képek által biztosított közös nyelv és párbeszéd felhasználásával vitatják meg az olyan fenyegetéseket, mint az erdőirtás és találnak hatékony, közösségvezérelt megoldásokat.

 

 

Ez lehetővé teszi, hogy a helyi emberek kombinálják tudásukat a terepszemlén tapasztaltakkal, valamint a lehető legjobb elérhető képi megjelenítéssel és technológiával annak érdekében, hogy az ökoszisztémát és az ökoszisztéma szolgáltatásokat helyreállítsák. Miközben a csimpánzok számára elengedhetetlen erdei élőhelyet biztosítják és csökkentik az emberek és vadállatok közti konfliktusokat, egyúttal megelőzik az olyan katasztrófák kialakulását mint a földcsuszamlás és az erózió, illetve az olyan zoonotikus események továbbgyűrűzését, mint a Covid-19.

A legveszélyeztettebb emberek kezébe adva az eszközöket és betekintést adva nekik elősegíthető, hogy hatékonyan szembenézzenek az emberi közösségeket veszélyeztető olyan nehézségekkel, mint a szegénység, az oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz való hozzá nem férés, amelyek a természetvédelmi fenyegetések hajtóerejei.

 

 

A Jane Goodall Intézet Tacare megközelítésével az emberek, állatok és a közösen használt környezet jólléte is javítható.

Támogathatod a Jane Goodall Intézet közösségvezérelt természetvédelmi munkáját
ezen a linken keresztül.

NÉZD ÉS OSZD MEG DR. PINTEA VIDEÓJÁT:

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42