EGY ÁLOMSZERŰ NAP MARGÓJÁRA

Azt már tudtam májusban, hogy Dr. Lee Durrell Budapestre fog látogat és előadást tartani. Amikor az eseményfelhívást megláttam a közösségi oldalon, azonnal elmentettem a naptáramba a fontos dátumot. Egyre nagyobb várakozás és izgalom töltött el, ahogy közeledett szeptember 22-e, az előadásának napja.

A tanösvénytábla magyar nyelvű oldala.

Arról csak a budapesti érkezése előtt egy héttel értesültem, hogy Lee Durrell-lel kirándulást tesz a Jane Goodall Tanösvényen. Emlékszem, amikor az első ötletek kerültek szóba a tanösvény létesítése kapcsán, a Jane Goodall Intézet (JGI) régi irodájában, 2018 januárjában.

Szemléljük a tájat. Lee és Colin is megjegyezte, milyen szép a kilátás, és a környék.

Kedves fogadtatás és finom süti várta azokat, akik szívükön viselték Vöröskővár természeti értékeit, közülük kiemelve a fokozottan védett haragos siklót. Mivel korábban éltem Máriaremetén, akkor adott volt Vöröskővár közelsége, így többször ellátogattam oda, arról nem is beszélve, hogy az MME-KHVSZ által szervezett élőhelykezelésen is részt vettem a haragos sikló fajvédelmi program keretében. 2014-ben találkoztam Kádár Andrással, a JGI ügyvezetőjével, önkéntesként csak később ismertem meg közelebbről az Intézet munkáját.

András, Hanna és Lee

Szerencsém volt Dr.Jane Goodall előadásán két alkalommal részt vennem, Dr.Lee Durrell pedig tudomásom szerint eddig nem járt Magyarországon ezért igen nagy várakozás előzte meg érkezését. Persze elöntöttek az emlékek, mivel sok Gerald Durrell könyvet olvastam és tudom, hogyan zajlottak az expedícióik, gyűjtőmunkáik.

Sok kis mozaik darabka állt össze, ezért is éreztem magam kiváltságosnak, amiért lehetőségem nyílt személyesen találkozni Lee Durrell-lel. Nagy szakmai tudása, praktikus fényképezési tanácsai és minden állat felé tanúsított nyitottsága, érdeklődése miatt sokunk példaképe. Közvetlen személyisége lenyűgöző volt számomra.

Dr. Lee Durrellt, budapesti látogatása alkalmából 2019. szeptember 21-én délelőtt elkísértük a Jane Goodall Tanösvényen, egy közös sétára. Napos, kellemes időjárás fogadott bennünket, a tanösvény előtti parkolóban gyülekezett a csoport. Látszott, hogy csendben mindenki izgatott.

A csapat

Lee minden ismeretterjesztő táblát alaposan végignézett, nagy érdeklődéssel fordult a tanösvény kialakításának története iránt. Jó volt megfigyelni, ahogy ugyanolyan rutinosan vette át Bálinttól a haragos siklókat, mint ahogyan a filmekben láthattuk őt, fiatal korában.

Sikló átadás-átvétel

Egy fiatal haragos siklót Lee Durrell engedett szabadon annál az üregnél, ahol befogásra került. A szakmai sétát Halpern Bálint vezette, ám mindenki próbált még személyes élményt mesélni, hozzátenni, ami Vöröskővárhoz, illetve annak élővilágához köti. Ami a kirándulás részt vevőit igazán összekötötte, az az élővilág szeretete, és a védett fajok védelme iránti felelősség felvállalása.

Sok fotót készítettek a Jane Goodall Intézet önkéntesei és Lee Durrell készségesen engedte, hogy közös képek készülhessenek vele.

Másnap Lee Durrell a Villányi úti Konferencia Központban tartott előadást “Durrell Bárkája Budapesten” címen. Az előadásban Lee Durrel bemutatta a Jersey Állatkertet, a Durrell Wildlife Trust munkáját, szerveződését, célkitűzéseit.

Megtudtuk többek között azt, hogy számukra a közösségen belüli természetvédelem, illetve az alulról szerveződés nagyon fontos, szó volt a ritka lápi makiról, a 4 példányt számláló mauritiusi vércséről, és kiderült, hogy Lee Durrell kedvenc állata a madagaszkári folyamteknős.

Az előadást nagyon vártam már, dedikálásra napokkal korábban előkészítettem egy könyvet (Amatőr természetbúvár, amit ketten közösen, Lee és Gerald írtak) és apró, személyes ajándékot is át tudtam adni Leenek. Remélem, sikerült vele örömöt szereznem neki.

Lee és a zöldség csokor

Elszomorít, amiért Gerald már nem lehet közöttünk, Leevel való találkozás egy életre szólt, sokak álma vált valóra.

Dr.Lee Durrell és én

Megható, emlékezetes találkozás volt, hiszen e mai napig csak a Durrell könyvekből, vagy az Amatőr természetbúvár filmsorozatból csodálhattam Gerald Durrrell és Lee Durrell munkáját. Nagy örömmel töltött el, hogy pár szót válthattam vele.


Köszönet illeti Kádár Andrást és a Jane Goodall Intézetet hogy Budapestre hozták Dr.Lee Durrell-t !

Marietta további cikkeit megtaláljátok a természetjáró blog oldalán.

Érdemes felkeresni!


Az amatőr természetbúvár sorozat.

 

Az előadás felvétele:

 

 
Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42