Miért néznek a tudósok is YouTube videókat az állatokról?

Victoria Gill, a BBC News tudományos tudósítója

Fordította: Péter Emese

 

Kutatóknak bizonyítékként szolgálhatnak az online videók az elefántok intelligenciájáról

Fotó: Chester Zoo

 

Mi a közös az ázsiai elefántokban, a pávapókokban és a Hógolyó nevű kakaduban?

 

Mindegyikük online videósztár, együttesen több tízmillió megtekintésük van, és a videókban rögzített bizonyos viselkedés formák tudományos szempontból meghatározók lehetnek.


Sanjeeta Sharma Pokharel és Nachiketha Sharma, az Indiai Tudományos Intézet két munkatársának legutóbbi tanulmánya – aminek témája az elefántok halállal kapcsolatos reakciói – YouTube-videók alapján készült.


"Három évnyi intenzív terepmunka során csak egy elefánt halálának voltam tanúja"magyarázta Sanjeeta. "Annyira ritka. – De ma már szinte mindenkinek van kamerája."


Olyan egyszerű keresőkifejezések használatával, mint például az "elefántok halála" és "elefántok reakciói a halálra", 24 olyan esetet találtak, amikor az állatok interakcióba kerültek társaik tetemével.

 

 

Gyászoló elefántok: az ázsiai elefántokról készült felvételen egy anya hordozza halott borját

 

Olyan felvételek készültek, amin az elefántok ormányukkal simogatják elhunyt családtagjuk tetemét, vagy úgy tűnik, mintha megpróbálnák rugdosással újjáéleszteni. Sőt, virrasztás-szerűen összegyűltek a maradványok mellett.


„Olyan hangokat is hallottunk – halk, dübörgő morajlások –, amiket korábban még sosem.” – mondta Nachiketha.


"A legmegrázóbb számomra azonban a borjú cipelése volt" – tette hozzá. "Néha felvesznek egy halott borjút az ormányukkal és hurcolják magukkal. Arra is volt példa, hogy egy elefánttehén az agyarán hordozta elpusztult borját."


Hogy ez a bánat vagy a gyász megfelelőjeként írható-e le az elefántoknál, Sanjeeta szerint nehéz megállapítani. De a halál iránti látszólagos érdeklődésük elárul valamit arról, hogyan gondolkoznak ezek az állatok – és mennyire intelligensek.


A YouTube végtelennek tűnő videótárban ritka állati intelligenciák megnyilvánulásaira is lelhetünk bizonyítékokat.


Természetesen nem kell állatkutatónak lenni ahhoz, hogy online elmerüljünk az állatvideók végtelen nyúlüregében. Viszont a tudósok egyre inkább kiaknázzák ezeket a nyilvánosan elérhető videó adatforrásokat. Tudományos megfigyeléseket végezhetnek néhány hihetetlennek tűnő – és szórakoztató – online felvétel alapján.


"A kedvencem egy varjú, aki műanyag födőnek tűnő tárgyat használ snowboard deszkaként a tetőn" – emlékezett Ximena Nelson, az új-zélandi Canterbury Egyetem professzorra.


A Ximena által említett videót feltehetően egy orosz városban lévő épület ablakából készítették. A varjú egy befőttesüveg fedelén áll és lecsúszik egy havas háztetőn. Ezután visszarepül és megismétli a gyakorlatot. Úgy tűnik, élvezi. "Játszik, de egyben innovatív, mivel egy eszközt használ" - mondja Ximena. "Tehát itt egy példa látható szórakozáscélú eszközhasználatra. Szerintem ez sokat elárul arról, hogy mennyire okos ez a varjú, de arról is, hogy képes újat kitalálni egy rendkívül szokatlan szituációban."


Ximena kiemeli, hogy több ezer kutató rengeteg órát tölt a szabadban varjak megfigyelésével, mégis talán sosem lesz tanúja ilyen viselkedésnek – nem beszélve arról, hogy esetleg rögzítse is.


Az „állatok játszanak” típusú kategória – más fajokkal vagy szokatlan tárgyakkal – egy igen népszerű online videóműfaj.

 

 

Boldog ló játszik a gumicsirkéjével.

 

És bár szórakoztató nézni, ez a mókázás betekintést nyújthat a játék funkciójába, ami egyelőre biológiai rejtély. A játéknak nincs egyértelmű célja. Ahogy Ximena fogalmaz: „nem biztosít neked ételt vagy utódot, legalábbis nem közvetlenül”.


Tudomány a karantén alatt


A YouTube és más online videóplatformok olyan információs forrásokat jelentettek, amelyekhez sok kutató fordult a COVID évek bezártsága alatt.


"Például az egyik tanítványom – aki az állatok olyan játékos viselkedési formáját kutatja, amiket még nem írtak le – ebbe a nyúlüregbe zuhant [a járvány alatt]” – mondta Ximena. "Azt mondták, ha nem tudnak adatot gyűjteni terepen, akkor gyűjtik a YouTube-ról."
A szőrös vagy tollas fajok kutatásához több felvétel áll rendelkezésre. Rovarokról vagy más gerinctelenekről viszont kevesebben készítenek és töltenek fel videókat. (Bár úgy tűnik, a pávapókok tánca külön kategória.)


Azonban különösen hasznosak az ilyen videók, hiszen hozzáférést biztosítanak nehezen elérhető helyszínekhez és körülményesen tanulmányozható fajokhoz.
Példák erre a gazdag és szerencsés vadturisták által feltöltött videók az Antarktiszról, amikor állatokkal találkoznak.

"Lehet filmre veszik például az orkák ritka ragadozói viselkedését" – mondja Ximena. "Pont jókor kell ott lenned, és mennyi az esély arra, hogy a tudósok jókor lesznek jó helyen, ami ráadásul óriási költségekkel is jár?"
A filmekben szereplő állatsztárok nem mindig ritkák és nehezen megközelíthetők.

 

 

Apollo, az afrikai szürke papagáj tanulja a színeket

 

Łukasz Dylewski, a lengyelországi Poznani Élettudományi Egyetem munkatársa, a YouTube-ot használta arra, hogy bizonyítékokat találjon a vörös és szürke mókusok eltérő személyiségjegyeire. Tanulmánya amellett, hogy megmutatta a szürke mókusok agresszívebbek a vörös mókusoknál, megerősítette, hogy ezek a videók hűen tükrözik azt, amit a tudósok a vadonban figyeltek meg.


"Ez egy új megközelítése a viselkedéskutatásnak, ami időt takaríthat meg a kutatóknak " - mondta Łukasz. "Növelhetjük a minták méretét - vagyis a megfigyelt állatok számát, és [könnyebben] tanulmányozhatjuk más kontinensek fajainak viselkedését."


Bizonyos esetekben elégséges egy állat a tudományos vizsgálathoz.


Hógolyó, a táncoló kakadu – aki egyfajta online szenzációnak számít – ihlette Łukasz saját, harvardi tanulmányát, amely lényegében arra a következtetésre jutott, hogy nemcsak az emberek élvezik a zenét.


A Current Biology 2019-ben közzétett egyik tanulmányban a kutatók azt írták, hogy Hógolyó „rendkívül változatos, spontán mozdulatokkal reagál a zenére, különböző testrészeit mozgatja, ami arra utal, hogy a papagájok hasonlóan reagálnak a zenére, mint az emberek”.


Sanjeeta szerint a tudományos eredményeken túl, a videóknak lehet olyan vetülete is, hogy az emberek közelebb kerülhetnek a természethez és az élővilághoz.

 

 

Hógolyó, a táncoló kakadu – a Harvard Egyetem tanulmányának alanya

 

"Személy szerint, amikor elefántokat látok, érzelmeket is látok. Úgy hiszem, hogy képesek a gyászra " – mondja Sanjeeta. " De természetesen a szaktudásomhoz további bizonyítékok szükségesek.


"Ha az emberek úgy érzik, hogy kapcsolatban állnak ezekkel az állatokkal és érzelmileg kötődnek hozzájuk, az remélhetőleg az elefántok védelmét is szolgálja."

Összeállította és a videókat gyűjtötte Maddie Molloy

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42