SZÖSZ

A SZÖSZ (Szentiváni Önkéntes Szemétszedők) informális csoportunk 2019-ben, a TeSzedd országos mozgalom kapcsán jött létre a közösségi média segítségével. A tagok olyan győrszentiváni lakosokból álltak, akik úgy érezték, tenni szeretnének a helyi köztisztaságért. Több szemétszedést szerveztünk, de folyamatosan újabb és újabb ötletek merültek fel környezetvédelem témában, így 2021-ben eljött az a pont, amikor az informális csoport újraalakult, és Szentiváni Öko Szeglet Egyesület néven, már civil szervezetként folytattuk a munkát. A tagok összetétele szerencsés, mivel változatos tudás (pl. jogász, könyvelő, környezetvédelmi szakértő, rendezvényszervező, pedagógus) és hatalmas elkötelezettség jellemez minket. Tevékenységünket a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan" elv mentén tervezzük és bonyolítjuk le. Abban hiszünk, hogy ha releváns információkkal szolgálunk a hétköznapokba építhető zöld döntések és cselekvések területén, ha rendszeresen jelenünk meg környezetbarát magatartást tudatosító kommunikációs és közösségi eszközökkel, ha hozzájárulunk a körülöttünk lévő értékek megismertetéséhez, saját élményű megtapasztalásához, akkor képesek vagyunk változást elérni a helyi családok környezetvédelemhez kapcsolódó attitűdjében. Magát az egyesületet is tanulási platformnak tartjuk, tanulunk minden megvalósított rendezvényből, programból és egymástól is. A tapasztalatok alapján finomhangoljuk eredeti elképzeléseinket, alkalmazkodunk az igényekhez.

Minden évben beültetünk és gondozunk köztéri virágágyásokat a biodiverzitás növelése érdekében, tudva, hogy ezek a területek fontos részei a zöld infrastruktúrának, élőhelyet biztosítanak a beporzó rovaroknak, madaraknak és a városi fauna más fajainak is.                   
                   

 

Létesítettünk mintakertet, ahol a magaságyásokban zöldséget termesztünk, a termést tavaly rászorulóknak juttattuk el, idén a helyi óvodát vontuk be a környezeti nevelésbe, ők kapják meg a terményeket. Ajándékoztunk maradék függönyből készült zsákokat a hulladékmentes vásárláshoz, szerveztünk klímasétát. Folyamatosan osztunk meg ötleteket Facebook oldalunkon a zöldebb életmódról, és a kezdeti tevékenységünkről sem mondtunk le, eddig kb. 30 tonna szemetet szedtünk össze és szállíttattunk el a hozzánk csatlakozó önkéntesekkel a lakóhelyünkről.

          

A helyi Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ családi napján pólófonalas foglalkoztatóval, rovarhotel-készítő programmal, tematikus óriás társasjátékokkal, ismeretterjesztő könyvsarokkal és a zöld takarításról szóló kvízzel és ötlettárral települtünk ki, nagy sikerrel. (https://padlet.com/lencseandi/gv6sqmwda0lsev2h) Tavasszal a könyvtárban szerveztünk tematikus előadást helyi szakértő bevonásával a klímaváltozás és természetvédelem témakörében. 2022 tavaszán kísérleti jelleggel ruhacsere akciót hirdettünk a Cserók Placc elnevezésű helyi termelői vásár kísérő programjaként, s a siker felülmúlta minden várakozásunkat. Kb. 50 fő hozott megunt, kinőtt ruhákat és válogatott a mások által leadott minőségi, jó állapotú ruhák között. Külön figyelmet fordítottunk arra, hogy legyen idő beszélgetésre is, annak érdekében hogy a mögöttes tartalomra, a ruhaipar által okozott környezeti károkra is rávilágíthassunk, ötleteket cseréljünk, cselekvésre ösztönözzünk. A megmaradt, kiváló minőségű ruhákkal rászorulókon segítettünk. Egyesületünk számára fontosak a helyi partneri kapcsolatok, ezért bevonjuk a helyi civil szervezeteket és intézményeket is a munkába. Rengeteg tervünk van még, melyeket együtt, összefogással szeretnénk megvalósítani és legnagyobb vágyunk egy öko-tábor megszervezése a helyi gyerekeknek a Jane Goodall Intézettel karöltve. :)

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42