Szotyi Roots&Shoots csoport

 

A Szotyi a debreceni Napraforgó Waldorf Iskola ötödik osztályos közösségén alapuló természetvédő csoport. Fő célunk az egészséges és fenntartható életmódra nevelő gyakorlati tevékenységeknek a gyerekek egyéni testi, szellemi és lelki fejlődésének biztosításán túlmutatóan az összekapcsolása a közösségépítéssel és a természeti, valamint kulturális értékek megismerésével, gyakorlati védelmével, azokért való aktív felelősség vállalással.

          
   

Az elmúlt években nagyon sok programunk, akciónk volt. Nem csak a kirándulások (melyek egyik vezérfonala helyi és országos jelentőségű védett természeti és kulturális értékek felkeresése, megismerése), hanem az iskolai farm permakultúrás szemléletű alakítása, invazív növények irtása, szemétszedés, békamentés, állatasszisztált foglalkozások, nyári táborok, állatmentések egyaránt szerepeltek programként.  A tavaszi pályázatunkkal az állatasszisztált foglalkozásainkhoz kapcsolódó nyuszisimogató, és egy átmeneti állatmenhely kialakítását vállaltuk.

A kis csapat felvállalta egy kutya mentését is. Bár szoros kapcsolatot ápolunk egy szomszédos kutyamenhellyel, úgy döntöttünk, hogy őt nem visszük oda, hanem mi gondozzuk, és mivel vemhesen érkezett, most a kiskutyák sorsát is mi igyekszünk megoldani. A gyerekek nagyon tudatos gazdikeresésbe fogtak, és megindult a gyűjtés a mentett blöki ivartalanítási költségeire is, ebben valószínűleg számíthatunk a menhelyesekre is. Az iskolaszépítő nap során a komposzthalom átrakása adott vadállatmentő feladatot, ugyanis egy téli álomra húzódott sünnek kellett új és biztonságos helyet biztosítanunk.

 


 Bár a vadon élő növény- és állatfajok, a szabad természet vannak igazán nagy veszélyben, de a gazdaság állatain, területének kezelésén keresztül igyekszünk eljutni a szabad természetbeli élővilág védelméhez, mert én úgy gondolom, hogy csak a tudatosan állatot tartó, állatot tenyésztő, növényt termesztő, kertészkedő gyerekek, és így felnövő generáció fogja a vadon világát igazán megérteni, és érte felelősen tenni. Ezért indultunk ezzel a programmal.

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42