Dr. Jane Goodall mindig is a természetről szeretett volna mesélni. Gyerekként Jane álma az volt, hogy Afrikába utazzon, a vadvilággal együtt élve kutasson és írásain keresztül számolhasson be a megfigyeléseiről. Kutatóként rájött, hogy a vizuális történetmesélésnek nagy ereje van abban, hogy megváltoztassa az állatvilágról és a velük közös bolygónkról kialakult felfogásunkat.

Több mint 60 évnyi forradalmi kutatói munka és aktivizmus után JGI (Jane Goodall Intézet) Jane vizuális történetmesélésének örökségét egy új korszakba vezeti. Partnerséget kötve a MediaValet céggel, akik vezetői a digitális vagyonkezelésnek (DAM=digital asset management),  a JGI különleges módot hoz létre a Jane élő örökségének számító -tudás- tárolására, rendszerezésére, elemzésére és megosztására.

 

A kezdeti írógépes rögzítés és katalogizálás 1960 Gombe

 

Technológiai áttörés egy egyedülálló archívumhoz

A digitális vagyonkezelés fontossága a JGI esetében kiterjed a marketingtől a tudományos kutatásokig mindenre. Az átállás előtt az Intézetnek nehézséget okozott az anyagok feldolgozásának és tárolásának egyszerűsítése; pusztán a mennyiség, a felhasználók száma és a "global chapter system" miatt.

Az ismétlődések, a merevlemezeken való tárolás és az egységes elnevezések hiánya, használhatatlanul szétszórt puzzlet eredményezett az dokumentumokból. Számos partnerrel és érdekelttel dolgozó szervezetként, bonyolult volt biztosítani az anyagok adatvédelmét, anélkül, hogy elzárnánk azokat.

Ám a MediaValet-tel közösen dolgozva, a JGI új szintre emeli az archívumát. Képesek leszünk nemcsak jobban tárolni és elrendezni az anyagokat, hanem nyitottabb hozzáférést teremtünk arra, hogy a felhasználók elérjék, fel-és letöltsék a dokumentumokat. A legfigyelemreméltóbb, hogy így az anyagok alkalmassá válnak tudományos elemzési célokra is.

 

Dr. Jane Goodall a tanzániai Gombe Nemzeti Parkban, 1960

“Ami igazán szép ebben a kapcsolatban, hogy alkalmunk volt David MacLaren-nel (a MediaValet alapítója és vezérigazgatója) közösen rendezni az értékeinket. Ő velünk együtt látta arra a lehetőséget, hogy egy digitális otthont hozzunk létre a JGI archívumához, és segített feltérképezni a teljes elképzelést.

Nem is tudom elmondani hány évtizeden keresztül próbáltunk kitalálni valami ilyesmit és most végre lehetőségünk van megcsinálni. Projektként indult, hogy helyet találjunk a képanyagainknak, de most, úgy gondolom már el is hagytuk a számolását, annak a rengeteg alkalmazásnak -különösen a tudományosokét-  amit a MediaValet esetében megismerhettünk.”

Shawn Sweeney, a Jane Goodall Intézet kommunikációs alelnöke

 

A MediaValet mesterséges intelligenciáját használva növelhetjük a hozzáférhetőséget, nemcsak az anyagokhoz, hanem a metaadatokhoz is. Ez teszi lehetővé azt hogy nyílt hozzáférést biztosítsunk, a világ leghosszabb ideje futó, vadon élő csimpánzok tanulmányozásához. Több ezer órányi (36 terabájt) kutatási felvételt adunk a terepről a MediaValet-hez. Ez óriási, hiszen a kutatók most már egy helyre mennek, hogy előhívják bármely nap bármely fotóját, videóját vagy adatait.

 

Mary Nkoranigwa, terepi-asszisztens (Mother-Infant) a Gombe Nemzeti Parkban

 

A jegyzetfüzettől a világhálóig - Egy ugrással előre

 

 

 

 

 

Gremlin édesanyja társaságában a tanzániai Gombe Nemzeti Parkban.

 

Jane történetének és víziójának megosztása az egész világgal

Alapvető fontosságú ehhez a munkához az a képesség, hogy a felhalmozott kincseket és archív anyagokat képesek legyünk megosztani az egész világgal. A JGI munkájának marketingjétől, Jane inspiráló történetéig, ezek az anyagok felbecsülhetetlenül értékes erőforrást jelentenek ennek és az elkövetkező generációknak egyaránt.

A MediaValet támogatásának és eszköztárának köszönhetően, nemcsak örökre biztonságban tudhatjuk a dokumentumokat, de képesek leszünk úgy megosztani ezeket a történeteket mint még soha. Együtt átmentjük Jane élő örökségét, a következő 60 évre és azon is túl.

További információ olvasható a partnerkapcsolatról (angol nyelven) itt.

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: Iroda - 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.
Számlázás - 1089 Budapest, Orczy tér 4/a/1. 3/1.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-2-42