Az Újlengyeli Általános Iskolánkban (ökoiskola lévén) már eddig is nagyon sok természetet szerető, védő gyermek jár. Szeretnénk kiterjeszteni hitvallásunkat, tevékenységünket a felnőttek felé is.: Váljanak ők is tagjainkká.

  1. Az iskola környékét olyan élőhellyé változtatjuk, hogy minél színesebb flórája és faunája legyen.
  2.  A környék természetvédelmi értékeit megfigyeljük és védjük
  3. Megtanuljuk, hogyan lehet egy harmonikus rendszerben együttműködni a természettel.

"Az erdő nem azért van, hogy "szolgáljon" minket! Inkább bölcsen meg kell értenünk a működését, és hálásan elfogadni jótéteményeit."

Törekszünk a környezeti kultúra és gondolkodás, a természetszeretet kialakítására, a fenntarthatóság elvének megvalósítására iskolánkban. . Gazdag élőhellyé alakítjuk iskolánk kertjét. Segítünk a környezetünk élővilágának fenntartásában, megmentésében. (Béka mentés, madárvédelem és -telepítés, fák, bokrok védelme stb.)

A hársfa tanösvény története

Az iskolánk utca frontját egy kerítés által határolt bozótos ölelte körül, ahol tollas barátainkat vendégeltük meg étellel itallal, télen-nyáron. Gyakran az ablakból gyönyörködtünk tanítás alatt is bennük.

A helyi Önkormányzat úgy döntött, hogy megszünteti ezt az édenkertet, hogy az utca járókelői és a parkoló autók vegyék át a terepet. A munkagépek nekiláttak a bontásnak, de erre a gyerekek és az iskola tiltakozni kezdtek. A polgármester együttműködést, tárgyalást kezdeményezett, és a gyerekek javaslatára az öreg hársfákat meghagyták, melyek nyáron az embereknek árnyékot adnak, és a madaraknak fészkelőhelyet.

A bozótos helyén az Önkormányzat a gyerekek tervei alapján egy madárvédelmi parkot létesített, ahol egy a csoport által működtetett tanösvény tájékoztatja a helyi közösséget a mindennapi élet szépségeiről és arról, hogy ők mit tehetnek a hétköznapokon a környezet, a természet védelmében, és embertársaik érdekében.

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42