Vadon élő állatok elleni bűncselekmények: Malawi csatlakozik Angolához, Costa Ricához és Gabonhoz, akik új megállapodást követelnek

Zara Bending, Board Director, JGIA

A Malawi Köztársaság elnöke, Dr. Lazarus McCarthy Chakwera nyilatkozatot tett közzé, amelyben csatlakozott Angolához, Costa Ricához és Gabonhoz, és az Egyesült Nemzetek Szervezetének a nemzetközi szervezett bűnözés elleni egyezménye (UNTOC) keretében a vadon élő állatok és növények tiltott kereskedelmének megelőzéséről és leküzdéséről szóló kiegészítő jegyzőkönyv megkötését követelte:

"Malawi eltökélt szándéka, hogy megőrizze a növény- és állatvilág sokszínűségének bástyájaként és menedékeként szerzett globális hírnevét, valamint az elefántcsont tiltott kereskedelme elleni küzdelem terén elért lenyűgöző eredményeit, amelyekért nemzetközileg is elismerést kapott".

"Nem nézhetjük tovább tétlenül, hogy tanúi legyünk nemzetünk természeti örökségének pusztulásának. Ezért büszkén támogatom Ali Bongo Ondimba elnök, Carlos Alvarado Quesada elnök és Joao Lourenco elnök cselekvésre való felhívását, és arra kérem a többi országot, hogy tegyenek ugyanígy." - mondta.

 

Egy halom agyar vár megsemmisítésre Kenyában. A mintegy 8000 elefántból származó agyar több mint 105 millió dollárt érne a feketepiacon. A természetvédők attól tartanak, hogy az elefántcsont illegális kereskedelméből finanszírozott orvvadászat miatt fennáll a valós veszélye annak, hogy az elefántok a következő 50 évben kihalnak. Fotó: N: Paul Hilton

 

Az elnök nyilatkozatára reagálva John Scanlon AO, a The Global Initiative to End Wildlife Crime (EWC) elnöke méltatta Malawi rendkívüli környezetvédelmi vezető szerepét, és úgy jellemezte a dél-afrikai országot, mint "a vadvilág megőrzésében és a tiltott vadvilág-kereskedelem elleni küzdelemben világszinten vezető szerepet játszó országot".

"Az EWC kezdeményezés teljes támogatásáról biztosítja Malawit a kiegészítő jegyzőkönyvre irányuló felhívásainak előmozdításában".

"Malawi továbbra is erős vezető szerepet játszik a vadon élő állatok és növények kereskedelme elleni küzdelemben. A vadon élő állatok és növények elleni bűncselekmények felszámolására irányuló globális kezdeményezés egyik alapító irányítócsoportjának tagjaként az ICCF-csoport üdvözli, hogy Chakwera elnök támogatja az új nemzetközi megállapodást" - tette hozzá Susan Herman Lylis, az ICCF-csoport ügyvezető alelnöke.

A Jane Goodall Institute Global (JGIG) büszke nemzetközi bajnoka a vadon élő állatok és növények elleni bűncselekmények felszámolására irányuló globális kezdeményezésnek. A JGIG képviselője a kezdeményezésben, Zara Bending a következőket emelte ki Malawi bejelentése kapcsán:

"Mi és az EWC nemzetközi bajnokai tudjuk, hogy a vadon élő állatok és növények elleni bűncselekmények globális problémát jelentenek, amely megelőzéséhez és leküzdéséhez globális együttműködésre van szükség. Ezt az együttműködést azonban egy megfelelő, célnak megfelelő jogi kereten belül kell koordinálni. Lelkesen támogatjuk az UNTOC-hoz csatolt jegyzőkönyvet, mint a legjobb megoldást. Elfogadása esetén a jegyzőkönyv lenne az UNTOC negyedik jegyzőkönyve - a többi az emberkereskedelemre, a migránsok csempészetére, valamint a lőfegyverek illegális gyártására és kereskedelmére vonatkozik."

 

Zara Bending vezeti a JGIG End Wildlife Crime kampányát. Díjnyertes előadó és nemzetközileg publikáló kutató, aki büntető-, környezetvédelmi és orvosi joggal foglalkozik.

 

A számos felhívás ellenére a legtöbb nemzet nem kezeli prioritásként a vadon élő állatok és növények nemzetközi, szervezett bűnözését - a biológiai sokféleségben gazdag forrásországok a legsúlyosabban érintettek. Angola, Costa Rica, Gabon és Malawi felkérte a többi államot, hogy csatlakozzanak hozzájuk, hogy egyértelmű üzenetet küldjenek a vadon élő állatokkal kapcsolatos bűncselekmények pusztító mértékéről, természetéről és következményeiről a közösségekre, az ökoszisztémákra és a vadon élő állatokra nézve, valamint arról, hogy fokozni kell a globális együttműködési erőfeszítéseket a bűncselekmények elleni küzdelem és megelőzés érdekében.

Ha többet szeretne megtudni a javasolt, több nyelven elérhető UNTOC jegyzőkönyvről, látogasson el az endwildlifecrime.org oldalra, és mindenképpen hallgassa meg Jane Hopecast epizódját az EWC elnökével, John Scanlonnal.

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: Iroda - 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.
Számlázás - 1089 Budapest, Orczy tér 4/a/1. 3/1.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-2-42