Illyés Gyula KönyvtáRügyek... Roost & Shoots Csoport

 

Mi a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár dolgozói vagyunk. 2020 februárjában alakult meg az Öko munkacsoportunk, amely az indulás óta aktívan tesz a zöldebb jövőért. A csoport feladata a zöldkönyvtári működés kialakítása és koordinálása.
Ehhez a törekvéshez idomul a gyűjtőkör kibővítése a fenntarthatóság, a környezet- és természet- és állatvédelem, az ökotudatos életmód és a humánökológia dokumentumainak gyűjtésével. Az ún. zöld állomány egy része az Öko-polc nevű fizikai kiemelés révén is áttekinthető és böngészhető.
A modern könyvtár már nemcsak az olvasás, hanem a közösségi foglalkozások tere is - két állandó „klub” is az ökotudatos szemlélet jegyében, olvasói kezdeményezésre jött létre: a Zöldfonal (újra)alkotóműhely és az Élő Beszélgetők Társasága.
Különböző tematikus programokkal szoktunk kedveskedni a könyvtár látogatóinak: népszerűek a természetismereti séták, a kreatív újrahasznosító foglalkozások és a használt könyvvásárok. Öko-estek a könyvtárban címmel ismeretterjesztő és szemléletformáló előadásokat szervezünk. Új zöldkönytári szolgáltatásunk, a magkönyvtár elindítása mellett magbörzével hívjuk fel a figyelmet a sokféleség, a tájjellegű fajták megőrzésének fontosságára, a megosztásra épülő, szelíd kertészeti módok környezetkímélő voltára.
Lehetőség szerint csatlakozunk a hulladékgyűjtési akciókhoz (TeSzedd!, Szekszárdi Hulladékkommandó). A könyvtár dolgozói szelektíven gyűjtik a szemetet és komposztálnak. Könyvtárunk udvarát igyekeztünk madár - és rovarbaráttá tenni: odúkkal, etetőkkel és itatókkal, rovarhotelekkel és méhlegelővel.
Részt veszünk a PontVelem Okos Programban (elemet gyűjtünk, aminek a bevételét iskoláknak adományozzuk), a Biotrans Kft-vel van szerződésünk használt sütőolaj gyűjtésére, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adománypontja vagyunk. Továbbá csatlakoztunk a Passzold vissza, Tesó! kampányhoz.

Az öko csoport tagjaiként részt vettünk a GreenDependent és az E.ON által létrehozott EnergiaKözösségek energiamegtakarítási versenyben, ahol harmadik helyen végeztünk. A verseny révén kapcsolódtunk be egy új projektbe. Idén Alsómocsoládon szervezik az Aktív családi nap a „Hét Patak Gyöngye Natúrparkban”-t, ahová mi is kivonulunk különböző szemléletformáló játékos programokkal, amelyeket a későbbiekben szeretnénk több kistelepülésre is elvinni.
2022.04.21-22. között kétnapos zöldkönyvtári találkozó zajlott az Illyés Gyula Megyei Könyvtár, és a Europe Direct Tolna szervezésében. Célunk a hazai zöldkönyvtárakat átfogó hálózat kialakítása.
A zöldkönyvtári programokról és fejleményekről honlapunk egy külön oldalán tájékoztatjuk olvasóinkat. Eseményeink követhetőségében állandó web2-es jelenlétünk nagyon fontos, ebben segít, hogy ZöldSzerda címmel minden hónap második szerdáján új tartalmat teszünk közzé.
A gyerekkönyvtárunk sajnos külön épületben van, de ott is vannak lelkes kollégák, akik mindenféle programmal csalogatják a gyerkőcöket/fiatalokat. Gyakran hívnak zöld témában előadókat, környezeti neveléssel foglalkozó szakembereket.
Kisiskolások számára jött létre a Madárbarát Könyvtári Kör. Természetvédelmi témájú csoportos foglalkozásokat szerveznek általános iskolásoknak és a város óvodásainak. A tárgykészítő foglalkozásokon természetesen mindig újrahasznosított anyagokat használnak az alkotáshoz. Ugyancsak újrahasznosított anyagokból vannak társas-, és egyéb készségfejlesztő játékaik.
A könyvtár állatbarát arculatát erősíti, hogy a korábban kóbor életet élő Sári cica, az olvasók kedvence, a főépületet választotta otthonául három évvel ezelőtt. A Gyermekkönyvtárban pedig tavaly nyár óta nevelgetnek két nagyon boldog afrikai óriáscsigát: Gutenberget és Kopernikuszt, akik a zöld témájú gyerekkönyv-kiemelés mellett laknak.

 

 

    
Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: Iroda - 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.
Számlázás - 1089 Budapest, Orczy tér 4/a/1. 3/1.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-2-42