SZENTENDREI ROOTS&SHOOTS CSOPORT

A projekt lényege az óvodai és iskolai hulladék csökkentése, amelyen keresztül az óvónők igyekeznek felhívni a figyelmet a különböző környezeti problémákra.

 

 

Csoport neve Szentendrei Rügyek és Gyökerek Csoport
Csoportvezető  Eőry Brigitta
E-mail szentendre.rugyek@gmail.com
Város/iskola Szentendre

 

Ez az óvodai hulladékcsökkentési és környezeti nevelési akció azt az önkormányzati óvodákban általánosan működő gyakorlatot célozza meg, amely szerint a gyermekek tízóraiját a szülők biztosítják naponta vásárolt és az intézményeknek felajánlott gyümölcsökkel és zöldségekkel.

Az eddigi tapasztalatok szerint ez rengeteg behordott műanyag táskával és zacskóval jár. A negyedik osztályos gyerekek kiszámolták, hogy egy óvodai csoport esetében ez hozzávetőlegesen hány kidobott műanyag zacskót és táskát jelent egy év alatt. A kisiskolások nagyon elborzadtak az eredmény láttán.

Eőry Brigitta, a projekt kezdeményezője 2016 szeptemberében vezette be saját óvodai csoportjában azt a szokást, hogy a szülők a csoport ajtaja elé kiakasztott vászontáskákat használják a vásárláshoz.

Fontos, hogy a szülők a gyerekekkel együtt vásárolják meg a napi zöldség- és gyümölcs-felajánlásokat. A vászontáskákat az óvodások ki is díszítették. Egyik oldalára a csoport névadóit, a méhecskéket festették, a másik oldalra pedig felnőtteknek szóló "zöld" tanácsokat írtak.

A pedagógusok azt tapasztalták, hogy a bevezetett gyakorlat – a hulladék csökkentése mellett – nagyon jó szemléletformáló hatással bír a gyerekek és a szülők körében egyaránt. A pozitív tapasztalatokkal felvértezve más óvódákban is meghirdették ezt a gyakorlatot. Már többen jelezték, hogy örömmel csatlakoznának.

Janegoodall Logo

Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért hogy jobb legyen a világ.
-
Dr.Jane Goodall

Cím: 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 41.

Telefon: Kádár András, 06-30-724-0274

E-mail: info (kukac) janegoodall (pont) hu

Adószám: 18122284-1-42